Onze melkveevertegenwoordigers komen geregeld bijelkaar om kennis en ervaringen met elkaar te delen. ‘Gemengd voeren’ stond in april als thema op de agenda. De collega’s zijn aan de slag gegaan met onder meer de kuilen, de mengwagen en het rantsoen. Hieronder leest u het antwoord op een aantal veelvoorkomende vragen uit de praktijk.
Welke signalen wijzen op selectie aan het voerhek?
- Het vreetgedrag verraadt veel. Als koeien niet recht van boven vreten bijvoorbeeld. Je ziet koeien graven, schuiven en gooien met het voer.
- Wanneer er een uur na het voeren gaten in het gevoerde mengsel verschijnen.
- Of wanneer er veel voer (meel) aan de neusspiegels van de koeien plakt tijdens het eten
- Als je zowel dunne als dikke mest ziet: geen homogeen mestbeeld.
- Uiteenlopende lichaamscondities binnen de koppel kunnen ook het gevolg zijn van selectief vreten.
- Drukte aan het voerhek op het moment van voeren. (Dit kan ook een teken zijn van te krap (rest)voer)
Welke invloed heeft de laadvolgorde op het gemengde rantsoen?
Van “grof naar fijn”, van “nat naar droog” of juist andersom? Er bestaan verschillende theorieën over de juiste laadvolgorde. Van klein naar groot mengen geeft in de praktijk het beste resultaat: doe je de koffiemelk als eerste in het kopje dan mengt het vanzelf. De laadvolgorde is zelfs van invloed op de mate van broei aan het voerhek. Om broei te voorkomen kun je het water het beste vóór de kuil in de mengwagen doen.
Hoe voorkom je bolletjes in het voer?
Als het om gemengd voeren gaat, zien we wel eens ongewenste bolletjes graskuil in het voer. De eerste variant ontstaat in de opraapwagen, doordat het gras tussen de messen van de volle opraapwagen door wordt gedrukt. Het tweede type bolletjes ontstaat tijdens het mengen. Plakkende natte kuilen hebben hier sneller last van. Tips om het ontstaan van deze tweede variant bolletjes te voorkomen zijn;
- Voorkom een te volle mengwagen
- Gebruik een tegenmes in de wagen
- Zorg voor scherpe messen in de mengwagen
Welke mengwagen mengt het beste?
Er bestaan drie types mengwagens; een horizontale mengwagen, een verticale mengwagen en een zogeheten peddelmenger. Alle mengwagens kunnen goed mengen wanneer aan de juiste (type afhankelijke) voorwaarden wordt voldaan. Voor iedere mengwagen geldt dat overbeladen van de wagen een goed mengproces verhinderd. Bij het bepalen voor hoeveel koeien de wagen geschikt is spelen diverse factoren mee. Zoals; het aantal kuubs, het type vijzel en de te mengen componenten.
Niet alleen het aantal kuubs, maar ook het type vijzel en de te mengen componenten bepalen voor hoeveel koeien de wagen geschikt is om goed te mengen. Om te weten hoe vol de wagen kan, moet je er in kijken. Immers niet de hoogte van de bak, maar de hoogte van het laatste mes bepaalt hoe vol de mengwagen kan worden geladen. Iedere mengwagen kan een goed gemengd rantsoen voordraaien, wanneer onderstaande factoren goed op elkaar zijn afgestemd:
- Mengwagen inhoud en type vijzel
- Deeltjeslengtes rantsoencomponenten
- Toerental en mengtijd
Een berekend rantsoen komt alleen tot zijn recht, wanneer dit ook als zodanig wordt gevreten. Het mengen en voeren van de koeien is van grote invloed op wat iedere koe werkelijk opneemt. De melkveespecialisten van Gebrs Fuite denken graag met u mee. Zo zijn er schudboxen aanwezig om het gemengde rantsoen te controleren. Ook onze timelapse camera’s zijn heel handig om het vreetgedrag (ook ’s nachts) in beeld te brengen.
Onze melkvee collega’s helpen u graag met hun kennis en ervaring.