Actieve koeien door de maisvlokken

In het Brabantse Nistelrode ligt het bedrijf van de familie van der Lee. Ronnie, Monie en hun 4 kinderen wonen op het erf bij de boerderij. Samen runnen ze het bedrijf. Daarnaast is Ronnie nog 3 dagen buiten huis werkzaam als verkoper van sperma van fokstieren. 

Sinds 2012 worden de 85 koeien gemolken door twee Lely a4 melkrobots. Het rollend jaar gemiddelde ligt op 11.065 kg melk met 3,59 eiwit en 4,37 vet.  Er is 36 hectare grond (mais en gras) in gebruik.

 

Goede loop op de robot is voor mij van groot belang

“Ik werk nog 3 dagen buitenshuis. Het is fijn dat het thuis goed draait en dat de koeien zelf naar de melkrobots komen. Het scheelt mij ook dagelijks veel tijd dat ik geen koeien hoef op te halen” stelt Ronnie. “Bram adviseerde mij zeer smakelijke brokken voor in de melkrobot en dat heeft effect.”

Actieve koeien door de maisvlokken

Vanaf het voorjaar worden de koeien geweid. Het rantsoen bestaat dan uit mais, gras, maisvlokken en een maatmeel met daarin mineralen en eiwitaanvulling. Dit wordt gevoerd met een voermengwagen. “Met vlokken voer je veel pensenergie. Daarmee blijven je koeien actief. Ons week gemiddelde zit op 3,3 melkingen per koe per dag en 8,7 weigeringen” somt Ronnie op. “Maisvlokken zet ik in het rantsoen voor een goede penswerking en om het eiwit uit bijv graskuil goed te benutten” vult Bram aan.

 

We laten onze koeien hun eigen bonus verdienen

“Sinds 2 jaar maken we gebruik van een bonustabel in de voertabel van t4c. Deze tabel stellen we in voor de verse koeien tot 100 dagen in lactatie. Dit was een idee van Bram. Het was ook gemakkelijk in het voerprogramma toe te passen” legt Ronnie uit. Tijdens een bijeenkomst van het robotteam van Fuite werd gesproken over het toepassen van een bonustabel. Bram legt deze aanpak nog verder uit: “Koeien met een productie van boven de 50 liter krijgen extra krachtvoer. Zo worden deze koeien beloond en extra uitgedaagd. Dit komt de vruchtbaarheid, productie en klauwgezondheid van deze koeien ten goede. Zo komt het krachtvoer wat je voert op de goede plek”.

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?