De benutbaarheid van het eiwit in graskuilen verschilt enorm. Door uw gras droog in te kuilen, gaat er zo min mogelijk goed eiwit verloren. Lees verder hoe dit zit….
Tijdens het conserveren van graskuil wordt een deel van het eiwit afgebroken tot ammoniak (NH3). Dit kan de koe minder goed benutten dan het eiwit zelf. In drogere kuilen blijft in het algemeen de eiwitkwaliteit beter; daarbij gaat maar 6% van het ruw eiwit verloren als ammoniak, terwijl dat in natte kuilen wel 12% is (tabel 1).
Tabel 1 Voedingswaarde 1e snede graskuilen van 2019 met gelijke VEM; ingedeeld in vier categorieën o.b.v. drogestof gehalte.
In droge graskuilen is het gehalte aan darm verteerbaar eiwit hoger (90 vs. 68 g/kg DS), terwijl het ruw eiwit juist lager is vergeleken met een natte graskuil (181 vs. 208 g/kg DS) (tabel 1). Daarom kunnen koeien het eiwit van droge kuilen veel beter benutten: het ureum in de melk zal lager zijn wanneer een dergelijke kuil gevoerd wordt. Tevens is er minder eiwit aanvulling via krachtvoer nodig dan bij een nattere kuil met slecht benutbaar eiwit.
Wilt u meer weten over goed inkuil-management? Onze adviseurs kunnen u er alles over vertellen. Neem hier contact op.