Waarom is bufferen belangrijk?
De melkproductie van onze koeien stijgt steeds iets door. Dit is mogelijk doordat de voeropname en verteerbaarheid van het (ruw)voer steeds hoger wordt. Een hogere verteerbaarheid zorgt voor meer productie van vluchtige vetzuren. Deze vetzuren zorgen voor een daling van de pens pH. Als de pH te diep daalt, kunnen we te maken krijgen met pensverzuring.
Van nature buffert een koe haar pensinhoud door speeksel te produceren. Speeksel bevat natriumbicarbonaat, wat er voor zorgt dat de pens pH minder daalt. Echter bij een hoge zuurproductie of te weinig herkauwactiviteit, kan het zijn dat het speeksel niet meer voldoende buffert en de koe toch in een subklinische pensverzuring komt (SARA). Dit leidt tot dalende voeropname en tegenvallende producties.
Wanneer Bufferen?
Vaak wordt pas gebufferd als de koeien verschijnselen van verzuring laten zien (zoals tegenvallende productie, voeropname ondermaats, wisselende mest). Echter bij de huidige productieniveaus en rantsoenen kan het zinvol zijn structureel buffers in te zetten. Dit om een verzekering in te bouwen voor koeien die gevoeliger voor pensverzuring zijn. Bijvoorbeeld vanwege ruwvoer met een lagere structuurwaarde, hogere krachtvoergiften wegens hoge productie, selectie van krachtvoerachtigen aan het voerhek of kreupelheid van de koe.
Daarnaast mag het effect van hittestress niet onderschat worden. Denken we pas na over hittestress als de liters onder druk komen te staan, dan zijn we te laat. Er is namelijk al sprake van hittestress als de ademfrequentie van de koeien stijgt (boven 20 graden Celsius met een hoge luchtvochtigheid). We zien dat koeien minder gaan liggen (herkauwen) en dat de voeropname daalt. Om de koeien dan te ondersteunen, is het belangrijk extra buffers te voeren.
Hoe Bufferen?
De meest bekende en gebruikte buffer is natriumbicarbonaat, omdat deze ook in het speeksel van de koe voorkomt. Natriumbicarbonaat werkt krachtig, maar kort. De Fuite Buffermix combineert verschillende buffers (met verschillende bronnen aan calcium, natrium en magnesium) zodat de bufferende werking in de pens veel langer aanhoudt (figuur 1). Hierdoor blijven de koeien beter aan het vreten en kunnen ze ook beter met de warmte omgaan. Doordat de buffermix breder en langer werkt, is de dagelijkse dosering veel lager, waardoor het per koe per dag ook goedkoper is.
Bespreek met uw Fuite voeradviseur of het in uw situatie wenselijk is om een buffer te gaan voeren.