De kans op cysteuze eierstokken neemt toe bij hogere piekproducties. Cystes zijn redelijk goed te behandelen, maar je kunt ze toch beter voorkomen. Hoe je dat doet, lees je hieronder.
Vaker cystes bij hoge piekproducties en conditieverlies
Hoge piekproducties zijn op zichzelf geen reden voor het ontstaan van cystes. Een hoge melkgift vergroot alleen het risico op het ontstaan van een negatieve energiebalans (NEB). Koeien met een grotere afname in lichaamsconditie tijdens de eerste weken van de lactatie lopen meer risico op het ontwikkelen van cystes. De metabole veranderingen tijdens een NEB verstoren namelijk de hormonale cyclus van de koe. Een van de gevolgen hiervan kan zijn dat de eisprong niet plaatsvindt. De eicel ontwikkeld zich dan tot een cyste.
Voer naar de energiebehoefte van de verse koe
Zijn er te veel koeien met een cyste op het bedrijf? Dit kan een bepaald percentage op jaarbasis zijn, maar ook alleen in bepaalde periodes het geval zijn. Kijk dan samen met uw voeradviseur kritisch naar de voeropname en energievoorziening begin lactatie. Koeien die veel melk kunnen geven zullen dat ook doen. Het doel is om de verse koe zo goed mogelijk te ondersteunen met voldoende van de juiste voedingsstoffen. Kies tijdens deze fase van de lactatie voor hoogwaardige producten. Reken het rantsoen niet alleen uit, maar beoordeel ook de mate van conditieverlies en de drogestof opname om te bepalen of het goed gaat of beter kan. Door gedurende de opstartperiode zorg te dragen voor een goede droge stof opname en een passende energievoorziening kunnen veel cysteuze eierstokken en andere gezondheidsproblemen worden voorkomen.