Doorzaaien of vernieuwen?

Door de droge zomer hebben diverse percelen schade geleden. Als het aandeel goede grassen op een perceel afneemt is vernieuwen aan te raden. Hierdoor blijven de DS-opbrengst en de graskwaliteit op peil.

Zal ik doorzaaien of vernieuwen?

Doorzaaien is interessant bij grasland percelen met meer dan 10% open plekken of veel straatgras.  Als er percelen zijn met een matige botanische samenstelling of met kale plekken is nu een goed moment om zo’n perceel te vernieuwen. Bij minder dan 50% aandeel goede grassen of 20% kweek is vernieuwen de beste keuze.

 

Voordelen van graslandvernieuwing in het najaar

De maand september is bij uitstek geschikt om grasland te vernieuwen. De bodemtemperatuur is nog relatief hoog maar de grasgroei van het bestaande gewas is minder hoog dan in het voorjaar. Bij doorzaai kan het nieuwe zaad zich optimaal ontwikkelen. Zowel bij herzaai als bij doorzaaien geldt dat de onkruiddruk nu laag is. Het is wel aan te raden om eerst een grondonderzoek te doen. Met name een lage pH van het weiland kan de groei vertragen.

 

Ik wil grasland vernieuwen. En nu?

Het aanbod van grassen, vlinderbloemige gewassen zoals klavers en kruiden is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Ook het gebruik van het grasland heeft invloed op de keuze van het grasmengsel. Gaat het om blijvend of tijdelijk grasland? En wilt u dit maaien of beweiden of misschien wel allebei.

Klik hier om een passend graszaad mengsel te kiezen.

 

Aandachtspunten als u gaat vernieuwen:

  • Breng de pH van het perceel op peil.  Een lage pH vertraagt de grasgroei.
  • Voor het vernietigen van grasland gelden regels. Kijk voor alle voorwaarden en vrijstellingen op rvo.nl.

Gebrs. Fuite kan gras- en klavermengsels leveren van diverse graszaadleveranciers. Neem contact op met onze verkoop binnendienst of uw verkoopadviseur.

Doorzaaien verhoogt opbrengst

 

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?