Wat is het microbioom?
Het mircobioom is de verzameling van alle bacteriën, virussen, gisten en schimmels die in de darm van het varken leven. In totaal zijn dit er tot wel 100 biljoen aan verschillende soorten.
Deze mix van soorten leeft in een gezonde situatie harmonieus met elkaar in de darmen en vormt een unieke groep organismen.
Wat doet het microbioom?
Het microbioom helpt de darmwand beschermen, stimuleert de darmbeweging en traint het afweersysteem om ziektekiemen te herkennen. Dankzij het microbioom kunnen de darmen optimaal functioneren.
Bij mensen is de rol van microbioom groot. Het bepaalt hoe jij je voelt, je hersenen functioneren en hoe vatbaar je bent voor ziekten. Raakt het micobioom uit balans, dan kunnen specifieke kiemen de overhand krijgen. Bij 90 procent van de aandoeningen of ziektes bij de mens is een reactie te leggen met een verstoring van het microbioom. Daarnaast communiceren de bacteriën met het immuunsysteem als er iets in het lichaam komt wat er niet hoort. Op die manier is er een snelle en efficiënte reactie bij een dreiging door binnenkomende virussen en andere ziekteverwekkers.
Waarschijnlijk is het bij varkens niet heel veel anders.
De hersen-darm-as
Onze darmen hebben als enige orgaan in ons lichaam een eigen zenuwstelsel, dat via een zenuwbaan verbonden is met het centrale zenuwstelsel in onze hersenen. Tussen de darmen, de darmbacteriën en de hersen wordt continue informatie uitgewisseld. Dit noemen we de hersen-darm-as.
Van uit de humane kennis weten we dat langdurige problemen in de buik- en darmen veroorzaakt kunnen worden door een verstoorde hersen-darm-interactie. Langdurige stress kan de samenstelling het microbioom beïnvloeden en dus de maagdarmgezondheid verstoren.
Hoe kunnen we het mirobioom positief beïnvloeden?
Het verstrekken van gefermenteerde voeders met een gezonde dosis melkzuur en melkzuurbacteriën dragen bij aan een gezondere mircobioom. Fermentatieproducten geven de gevoelige darmen extra bescherming onder meer vanwege de lage pH en daarnaast zijn fermentatieproducten zeer goed verteerbaar. Het voeren van voeders met melkzuur en melkzuurbacteriën heeft het hoogste effect op het optimaal in conditie houden van de darmen.
Unieke FERM toepassing
Ferm zoals toegepast door Gebrs Fuite is uniek in Nederland. Door de toegepaste techniek zijn we in staat om zowel het melkzuur als de melkzuurbacterie via voer in het varken te brengen.
Met Ferm zijn we staat het microbioom te voeren en gevolg is dat de varkens in uw stal beter presteren tgv zich prettiger cq fitter voelen. Dit resulteert bij zeugen in een hoger afbigpercentage en/of een hogere melkproductie, bij biggen in minder problematiek met coli en streptokokken en bij vleesvarkens in minder afwijkend gedrag (bijvoorbeeld staartbijten) en/of een hogere groei / scherpere voederconversie.
Wat is Ferm?
Ferm, de fermentatiemix, wordt geproduceerd door Liprovit te Kampen. Deze fermentatiemix wordt toegevoegd aan de varkensvoeders in de veevoerfabriek van Gebrs Fuite te Genemuiden. Fermentatiebacteriën gaan bij verhitting verloren. In de fabriek van Gebrs Fuite is een uniek proces ontwikkeld waarbij de Fermentatiebacteriën in combinatie met de techniek om voer te persen niet verloren gaan. Via onze varkensvoeders komen dus zowel het melkzuur als de melkzuurbacterie op uw bedrijf en in uw varkens.
Wilt u meer informatie of eens verder praten over wat de toepassing van voeders met Ferm voor uw bedrijf kan betekenen?
Heeft u interesse? Dan kunt u contact opnemen met uw contactpersoon of via het contactformulier.