“Een koe moet in balans zijn dan geeft ze gemakkelijk melk”
Een gezinsbedrijf waar een boterham mee verdient kan worden doordat koeien met een goed exterieur makkelijk melk geven met mooie gehalten dat is waarop wordt ingezet bij Bossink Holsteins. “Maar ik beleef zeker arbeidsvreugde aan een mooie koe” vertelt Gerrit van der Kolk glunderend. Onlangs werd van der Kolk Melkvee uitgeroepen tot Roodbont fokker van het jaar 2019.
In Wierden boert de familie van der Kolk al meerdere generaties aan de Nijverdalsestraat. Op deze locatie worden 90 koeien gemolken door 2 Lely robots. Het jongvee vanaf 3 maanden wordt elders opgefokt. Er is 40 ha in gebruik waarvan 32 ha grasland en 8 ha mais. Jaarlijks wordt rond de 930.000 liter melk afgeleverd. Het rollend jaarproductie ligt op 10.800 kg melk met 4,42 vet en 3,57 eiwit (BSK 50,5). De TKT is 407 dagen en het gemiddelde aantal inseminaties per koe ligt op 1,7.
“Niet zwabberen in het fokdoel maar steeds hetzelfde doel voor ogen houden”
Al vele jaren is familie van der Kolk succesvol in de keuringsring. Zo was Bossink Miranda 107 (v: Bonfire, 92 AV) kampioen bij de oudere koeien op de Wintershow Zwolle, liepen Bossink Gerda 64 (v: Curtis, 91 AV) en Bossink Red Lawn 7 (v; Jotan, 90AV) op het EK te Libramont, werd Bossink Holsteins uitgeroepen tot beste bedrijfsgroep roodbont tijdens de Agri Fair Wierden en sleepte Bossink Rika 631 (v: Ladd P, 89 AV) het kampioen midden in de wacht op de HHH Show 2019. “Exterieur is voor mij belangrijk, een koe moet in balans zijn” stelt Gerrit. “We houden de kosten voor de fokkerij bewust laag. Gesekst sperma wordt bijvoorbeeld niet gebruikt”. Inmiddels zijn er goede koe families gefokt waarvoor ook KI’s belangstelling hebben getoond. Dit is het resultaat van jaren werk. In oktober 2019 overleed van der Kolk sr. Dat zorgt voor dubbele gevoelens bij het winnen van bijvoorbeeld de titel roodbontfokker van het jaar. Van der Kolk sr was al de grondlegger van het fokken van de koe families. “Op basis van triple AAA maak ik de keuze voor een rietje. En dan kies ik het liefst een stier waarvan al dochters aan de melk zijn. Je hebt daar leuke parings advies programma’s voor maar ach de afstamming van mijn vaarzen die weet ik uit mijn hoofd ook wel” lacht van der Kolk.
“Voeren doe ik niet op het scherpst van de snede, ik wil spelen met het rantsoen”
Het rantsoen bestaat uit bijna 60% Gras(kuil) en een kleine 40% mais aangevuld met bierborstel en onbeperkt hooi aan het voerhek. De koeien krijgen tot maximaal 8 kg in de robot en 1 kg in de voerwagen en hooi naar behoefte. “We maaien de 1e snede bewust wat later, dat is misschien niet volgens het boekje maar ik heb graag wat meer structuur in mijn kuil” Voor een rantsoen is het belangrijk om dit constant te houden. “Ik wil weten wat ik bestel daarom ben ik ook blij met Fuite. Ik weet dat mijn brok samenstelling elke keer weer hetzelfde is. Ik kan dan spelen met het rantsoen en kies er bewust voor omdat niet op het scherpst van de snede te doen. De mest houd ik bewust wat aan de dikke kant”. Regelmatig beoordeel ik samen met Frank Ros de mest en staan we tussen de koeien. “Aan Frank heb ik een goede sparringspartner. Hij helpt mij om de puntjes op de i te zetten”. Ook op de keuringen is te zien dat de koeien een constante kwaliteit voer krijgen. “Ze glimmen er over!”
Gedroogd hooi heeft een goede invloed op de gezondheid
De tijd van groot, groter, grootst hebben we wel gehad. We moeten op zoek naar andere manieren om ons te profileren als sector. In Zwitserland zag Gerrit welke positieve effecten hooi heeft op de gezondheid van melkvee. “Ik sprak daar veehouders die jaarrond een celgetal van rond de 80 realiseren” In de fokkerij wordt het hooi al langer gebruikt om koeien keurings klaar te krijgen. Het smakelijke hooi zorgt voor meer pensvulling en wordt erg goed benut. Het heeft een positief effect op de vruchtbaarheid en uiervulling. Koeien vreten dit ook graag. “Het is zelfs zo; als een zieke koe dit hooi krijgt dan knapt ze op of ze gaat dood”. Omdat goed hooi geen schimmel en broei dus geen toxines bevat wordt ook het celgetal verbeterd.