Gewoontedier koe vraagt om constant rantsoen

Sinds 2016 worden de koeien op dit bedrijf gemolken met robots. Hoe kijkt mts Havinga-Hoekstra in Sumar terug op deze overstap? Oane hanteert de stelling; “Wat je doet moet je constant goed doen want als een koe goed gezond is dan komt ze graag naar de robot.”

Ik geniet van mooie koeien maar neem wel rationele beslissingen.

Oane en Els namen in 2001 het bedrijf over van haar ouders. Toen al stonden de koeien jaarrond op stal. “Koeien zijn gewoontedieren. Nu kan ik ze jaarrond een constant rantsoen aanbieden en er voor zorgen dat het klimaat in de stal optimaal is.” Momenteel worden rond de 90 koeien gemolken door 2 A4 robots van Lely. De productie ligt op 11.008 kg melk met 4,14 vet en 3,49 eiwit (TKT 385 dagen). Bij het bedrijf hoort 7 hectare mais en 51 hectare grasland. Regelmatig is Oane met een studiegroep op reis geweest om eens ergens anders in de keuken te kijken. “Ik ben een ‘koeienman’ en ik kan genieten van een mooie koe. Hoewel ik ook wel rationeel ben in mijn beslissingen. Uiteindelijk zijn het wel melkkoeien en milk in the tank is money on the bank.” Een groot deel van de veestapel wordt geïnsemineerd met sperma van een eigen stier. Het fokdoel is een productieve koe met de potentie om oud te worden en daarvoor moet ze goed op de benen staan.

Tekst gaat verder onder foto’s

Robot instellingen moeten aansluiten bij de bedrijfsvoering voor maximaal rendement

In 2016 zijn de robots gekomen. “Melken vond ik altijd ontzettend mooi” vertelt Oane, “maar nu wil ik niet meer terug naar handmatig melken.” De overstap naar AMS ging destijds heel soepel. Er was geen enkele koe die niet in het systeem paste. En ook nu loopt het melken gemakkelijk. Af en toe kijkt robotspecialist Jaap Boersma van Gebrs Fuite mee naar de instellingen. Onlangs is de melktoestemming nog verruimd. “Omdat er zoveel ruimte is op de robots willen we die capaciteit maximaal benutten met de aanwezig koeien” stelt Jaap.

 

Als een koe goed gezond is dan komt ze graag naar de robot

“In verband met de fosfaatwetgeving heb ik geen behoefte om uit te breiden. Een aantal hoofdzaken moeten goed zijn: vreten, liggen, lopen. Als die zaken kloppen en je ziet dat terug in de productie, ja dan wordt je nog weer fanatieker. Ik hanteer de regel wat je doet moet je constant goed doen. Twee keer per dag worden de koeien opgehaald. Dit is meteen een controle moment. “Koeien zijn zulke gewoontedieren, daar kun je de klok op gelijk zetten. Als een koe te lang niet is gemolken gaat bij mij ook een alarmbelletje af. Een poosje geleden hadden we een storing. Een onderdeel van één van de robots kon pas een dag later vervangen worden. Dat zie je toch een aantal dagen terug in de productie.”

Lees verder onder foto’s.

Jaarrond een constant rantsoen daar gedijen de koeien op

“We maken lasagnekuilen, maar de 3e snede gaat allemaal naar de niet-melkgevende dieren. In de voermengwagen gaat 700 kg mais, 200 kg maisgluten, 300 kg bierbostel, 70 kg maismeel, 120 kg krulpulp, 120 kg ontsloten graan, 700 liter water en 2000 kg kuil. Daarnaast heb ik hele goede ervaringen met het aanbieden van een baal hooi. De koeien zijn er echt gek op en ik heb eigenlijk nooit meer last van lebmaagdraaiingen.” Er wordt tot 13 kg brok gevoerd. Dat is 5 kg startbrok en 7,5 kg productiebrok. Beide worden geleverd met 10 % maisvlokken erdoor gemengd. “We zijn al jaren klant bij Fuite. Die passen bij ons, korte lijntjes daar houd ik van. Voor een bestelling hoef ik niet eerst in te loggen. Als ik het doorgeef aan onze adviseur Gauke van der Boon dan weet ik dat het goed komt”. Voeders van Fuite zijn jaarrond constant dat past in een constant rantsoen en verhoogt de gezondheid van de koeien. En dat betaald zich uit; “Als een koe goed gezond is dan komt ze graag naar de robot” besluit Oane.

 

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?