Ervaringen met de nieuwe verpakking van de Prominend Elite

Eind vorig jaar hebben wij onze nieuwe verpakking voor de Prominend Elite op de boer geïntroduceerd. Hierbij hebben we vooral gekeken hoe we het  arbeidsgemak kunnen vergroten en het hergebruik van de pallets.

 

Een bedrijf dat met het vloeibaar onbeperkt voeren-systeem al enige jaren ervaring heeft opgedaan is Mts. Van Werven-Gunnink aan de Mandjeswaard in Kampen. Dit bedrijf met gemiddeld 100 melkkoeien fokt haar jongvee op met Prominend Elite. Op dit bedrijf zijn we ooit begonnen met dit voersysteem om zo te besparen op arbeid. “Kalveren voeren kostte veel tijd en daarmee kwamen we in de knel. Met de Prominend Elite kunnen we de kalveren voeren op de tijden die ons die dag uitkomen. We hoeven alleen te zorgen voor voldoende voorraad” vertelt Fabian. “Daarnaast is het gemak waarmee de melk klaargemaakt wordt ideaal. De Prominend Elite lost vanzelf op in het water ongeacht de temperatuur. Met het vooruitzicht dat we onze kalveren waarschijnlijk in de toekomst 4 weken moeten gaan houden zorgt dit systeem voor arbeidsverlichting”.

 

Onbeperkte toegang tot melk zorgt voor optimale ontwikkeling

Kalveren starten de eerste twee weken in de eenlingboxen. Ze krijgen hier drie dagen biest en daarna krijgen ze koe melk. Na deze twee weken komen de kalveren in de groepshokken. Hier krijgen de kalveren onbeperkt Prominend Elite. Fabian ervaart dat dit eenvoudig wordt opgepakt door de kalveren; “het aanleren van Elite drinken leren de kalveren van elkaar. Kalveren drinken gemiddeld 8 liter. En dat mooi over de dag verdeeld. Soms zien we uitschieters naar 10 liter. Wat opvalt is dat in de zomer de gemiddelde opname een stuk hoger ligt. Dan drinken de kalveren namelijk wel 10 tot 12 liter per dag. De vochtbehoefte van kalveren is in deze warmere perioden dus ook veel hoger. De kalveren pakken dan de liters naar behoefte. Doordat de kalveren altijd beschikking hebben tot melk zien we dat deze kalveren telkens rustig een beetje melk pakken. Dit zorgt ervoor dat de lebmaag altijd gevuld is. Wat zorgt voor een optimale ontwikkeling. Naast de melk krijgen deze kalveren onbeperkt kalversmulmuesli van Fuite. Wat verder opvalt is dat de kalveren die de meeste liters melk drinken, later ook de meeste kilo’s muesli en later Kalverbrok vreten. Een hoge opname melk zorgt ook voor hogere opname brok. Na 3 maand gaan de kalveren van de melk af. Hierna krijgen ze onbeperkt hooi en brok.

Ervaringen met de nieuwe verpakking van de Prominend Elite

De nieuwe verpakking van de Elite bevalt heel goed, we kunnen op tijd zien wanneer de doos leeg is doormiddel van de 2 kijkgaten. Daarnaast is de nieuwe RVS kraan eenvoudig regelmatig te reinigen. De chauffeurs van Fuite weten precies op welke plek ze de nieuwe doos melk neer kunnen zetten dus ook daar hebben we geen omkijken meer naar.

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?