Familie Stolp ziet minder dunne mest bij geiten

In Wijdewormer ligt het melkgeitenbedrijf van de Familie Stolp.  Het afgelopen jaar is er veel veranderd om de tegenvallende resultaten te verbeteren.  Hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen leest u hier.

Verrassende overstap van financiën naar geiten melken

Na 30 jaar werkzaam te zijn geweest in het bankwezen, vond Piet Stolp het tijd worden voor een nieuwe uitdaging. Als boerenzoon, besloot hij om geiten te gaan melken. Op 1 mei 2014 werden de eerste liters biologische geitenmelk afgeleverd (167 kg). Vandaag de dag wordt er met 1025 geiten zo’n 3485 kg melk per dag geproduceerd. Het bedrijf telt 300 stuks opfok geiten.  De geiten worden in twee groepen gemolken in een Fullwood draaimelkstal. Er zijn zes potten en er wordt gevoerd met voerbanden.  Piet runt het bedrijf samen met zijn vrouw Christina en zoon Maurits. Het rantsoen bestaat uit vers gras en graskuil balen. Daarnaast krijgen de geiten de Vlog Top brok en een mix van gerst- en maisvlokken.  “De geiten hebben baat bij de vaste stabiele samenstellingen van ons krachtvoer. Zo kun je een constant rantsoen voeren”.

Hoewel men is gestart als een biologisch bedrijf, hebben de ondernemers toch de keuze gemaakt om per 1 januari 2023 over te schakelen naar gangbaar.  Het tegenvallende resultaat in de beginjaren was vooral te wijten aan de te lage melkprijs. Daarnaast was de leeftijd van de veestapel opgelopen, waardoor een groot deel van de geiten zes jaar of ouder was. Mede hierdoor bleef de melkproductie achter. Een ander punt waar het bedrijf mee bleef worstelen was diarree bij de geiten. Er was gewoon geen grip op te krijgen. “Vanwege de dunne mest werden we voorzichtig met krachtvoer voeren. Zo kwam de melkproductie dus nog verder onder druk te staan”, aldus Piet.

Rust in de pens

“In het najaar van 2023 hebben we een geitenstudiedag van Gebrs Fuite bezocht”, vertelt Piet. Zo kwamen we in contact met Raymond Jansma. Hij is toen bij ons langs geweest om de situatie op ons bedrijf te bespreken. De vertering bleek duidelijk van slag. De eerste uitdaging was om die weer op orde te krijgen. “Met gerstvlokken hebben we rust in de pens gebracht, waardoor het mogelijk is om weer voldoende krachtvoer te gaan voeren”, licht Raymond toe.

 

Met gerstvlokken weer vooruit

De familie Stolp vertelt dat het moment dat de gerstvlokken zijn ingezet, het begin van de vooruitgang markeert. Afgelopen winter is vervolgens twintig procent van de geiten vervangen voor jonge instroom wat ook positief heeft uitgepakt. De duurmelkers zijn mooi doorgegaan. De gemiddelde dagproductie is ruim een halve liter gestegen in vergelijking tot een jaar geleden.

Samen kritisch blijven

Hoewel het op dit moment goed loopt in de stal, geeft Piet aan een kritische sparringpartner wel te waarderen. “Een voeradviseur die meer doet en weet dan een standaard vertegenwoordiger past bij ons. Zo kunnen we samen scherp blijven”, aldus Piet. Het huidige doel is om de liters verder te verhogen om zo nog meer kilo’s vet en eiwit af te kunnen leveren.

 

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?