Fors hogere melkproductie door robot optimalisatie

Bedrijfsrapportage familie Heijligers in Oploo

De familie Heijligers in Oploo heeft samen met melkvee- en robotadviseur Ruud van den Oever het gebruik van de melkrobot verder weten te optimaliseren met behulp van de timelapse camera.

Even voorstellen

In Oploo houden Peter en Anita samen met hun zoon Erwin 115 koeien met bijbehorend jongvee. De melkproductie ligt op ruim 11.000 liter melk met 4.24 vet en 3.58 eiwit. De koeien worden gemolken met twee DeLaval Classic melkrobots. Het bedrijf omvat 20 ha grasland, 10 hectare maisland en 2,5 ha aardappels. Daarnaast wordt het grootste gedeelte van de mais aangekocht om aan de derogatie te voldoen. Het inseminatiegetal komt op een keurige 1,7 inseminaties per koe. “Bij sommige dieren kiezen we bewust m ze wat later te insemineren, anders krijgen we ze niet droog. Die luxe hebben we omdat onze koeien redelijk makkelijk drachtig worden.” Er wordt een tussenkalftijd behaald van 390 dagen.

Robotgebruik optimaliseren

Melkveeadviseur en robotspecialist Ruud van den Oever adviseerde om een timelapse camera te gebruiken. Met zo’n camera kan een lange opname van bijvoorbeeld een aantal uur versneld worden afgespeeld. Met een camera registreer je bovendien alles. Looplijnen en afwijkend gedrag worden zo eenvoudig vastgelegd. Vervolgens kun je door een half uur terug te kijken goed zien hoe de dieren zich gedragen in de robot. Zaken als bezoekgedrag, restvoer, opnamesnelheid, stand van de koe in de box worden zo prachtig inzichtelijk gemaakt. “Door de instellingen gedurende een periode van een maand of twee steeds verder te optimaliseren zitten we nu structureel boven de drie melkingen. Zelfs tijdens de hitte van afgelopen maand”, vertelt Peter.   “We zijn enorm gegroeid als het gaat om werkgemak en productie.” Er zijn nagenoeg geen ophaaldieren meer doordat er eenvoudige aanpassingen zijn gedaan.” Per bedrijf, per robot of zelfs per dier zijn instellingen te optimaliseren. Ruud benadrukt wel dat je pas de instellingen moet veranderen als je zeker weet dat het kan. “Ook een goede samenwerking met de robotcenters is van belang. Informeer elkaar voor je iets doet. Zo krijg je vertrouwen in en met elkaar”, vult Peter aan.

De melkproductie is gestegen

Afgelopen anderhalf jaar is de productie gestegen van 9750 naar 11.000 liter per koe. “Dat is ook zo’n beetje de periode waarin jullie klant zijn” voegt Ruud toe met een knipoog. De conditie van de koeien is goed en de vruchtbaarheid is zelfs nog verder verbeterd. “Alleen gezonde koeien kunnen veel melk geven” weet Peter. Er is ervoor gekozen om twee soorten productiebrok en een eiwitbrok te verstrekken in de robot. Afhankelijk van het aantal lactatiedagen wordt er geschoven in de verhouding hiertussen om zo de conditie van de koeien op peil te houden. De twee productiebrokken worden in de fabriek bij Fuite al gemengd zodat er twee voersoorten beschikbaar zijn op de robot.

De keuze voor de melkrobot

De keuze voor melkrobots is gemaakt vanwege het werkgemak en dan vooral ook naar de toekomst toe. Toen de robots werden aangeschaft, was nog niet zeker of het bedrijf opvolgers had. Inmiddels lijkt het daar wel op. “Om het zelf fysiek lang vol te kunnen blijven houden op een leuke manier hebben we voor arbeidsverlichting gekozen in de vorm van een robot.”

Richting de toekomst

“We genieten van ons familiebedrijf. We willen ons bedrijf open houden zodat de kinderen, mochten ze dat willen, er mee door kunnen gaan. Door goed voor de dieren te zorgen en niet meer werk te hebben dan we samen aankunnen, creëren we werkgemak en een goed saldo. Een goede rolverdeling is hierbij belangrijk. Anita draagt zorg voor de kalveren en de kalfkoeien. Door de puntjes op de i te zetten kunnen we met het aantal dieren dat we nu hebben een goed saldo draaien. Er is momenteel geen ambitie om door te groeien maar de stal is wel klaar voor eventueel een derde robot. Optimaliseren en goed samenwerken als gezin is voorlopig het belangrijkste.” De kinderen werken allemaal nog buiten de deur. Wel komen ze thuis helpen als dat nodig is. Gras hakselen doen we bijvoorbeeld zelf, de kinderen hebben zelf een hakselaar en vinden dit mooi werk.  Het is daardoor een echte familieaangelegenheid geworden. Prachtig om het samen te doen.”

 

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?