Geen speendip meer door Stro+brok rantsoen

Op melkveebedrijf Duker Masteling in Nijeveen worden 120 koeien met het bijbehorend jongvee gehouden. Het bedrijf wordt gerund door Richard, Wendy en Sofie. Onlangs zijn ze gestart met het verstrekken van stro + brok aan de jongste kalveren.

 

Meteen na de geboorte biest van hoge kwaliteit

De kalveren krijgen zo snel mogelijk na de geboorte vier liter biest van goede kwaliteit (brix > 23). Om te zorgen dat een kalf ook daadwerkelijk vier liter biest opneemt, werkt men met een sonde. “Sinds we hiermee begonnen zijn, zien we duidelijk betere resultaten”, vertelt Richard. De kalveren gaan na twee weken van de eenlingboxen naar strohokken met een drinkautomaat. Hier krijgen de kalveren tot acht liter Prominend Super en daarnaast onbeperkt stro + brok aangeboden.

 

Na spenen ontstaat vaak een speendip

Bij kalveren tot een maand of vijf oud is de pens nog niet volledig ontwikkeld. Deze kalveren hebben behoefte aan een droog en structuurrijk rantsoen met voldoende eiwit. Helaas valt het in de praktijk tegen om ieder jaar geschikt ruwvoer te winnen voor het jongvee. Kalveren laten het echter snel zien wanneer er iets niet klopt. Denk bijvoorbeeld aan hangbuikjes (peerbuikjes), ruig in het haar zitten of te dunne mest. Vaak is een te natte kuil en te weinig structuur in het rantsoen de oorzaak van deze verschijnselen. Een nat (zuur) product met weinig structuur kan de jonge pens  niet of nauwelijks verteren.

 

Constant rantsoen en hoge opname bij stro + brok concept

Ook op melkveebedrijf Duker Masteling was er geen geschikt ruwvoer beschikbaar voor de kalveren. Daarom is er gekozen voor het “Fuite Stro+Brok rantsoen”. Dit rantsoen is eenvoudig door de veehouder zelf te mengen (wat onnodige kosten bespaart) en biedt de perfecte verhouding aan energie, eiwit en structuur. Het mengsel kan door de kalveren volledig worden benut en daarnaast is er altijd een mooi constant rantsoen voor de kalveren beschikbaar. ‘Door de smakelijke brok is de opname ook heel goed. We zien vitale kalveren die vaak aan het voerhek staan te vreten. Ook zien we duidelijk meer herkauwende kalveren en mooie mest’,  geeft Sofie aan.

 

Geen speendip meer door hoge opname

“Tot vijf maanden worden onze kalveren onbeperkt gevoerd, daarna krijgen ze droge kuil en wordt de brokgift afgebouwd. Toen Jan met het idee kwam om stro met brok te gaan voeren bij de kalveren was ik eerst nog niet zo enthousiast” geeft Richard aan. “Ik twijfelde of het wel smakelijk genoeg zou zijn. Maar we zien nu dat zelfs de kalveren in de eenlingboxen het al goed beginnen te vreten. Daarnaast zien we door de hoge opname geen speendip meer als we de kalveren van de melk halen”. Door de goede benutting van de jeugdgroei wordt de basis gelegd voor een optimale ontwikkeling.  “Door de groei optimaal te benutten en tijdig te insemineren realiseren we momenteel een afkalfleeftijd van ons jongvee van 24 maanden’, geeft Sofie aan.

Wilt  u ook advies over jongvee? Neem contact op met één van onze kalveropfokspecialisten.

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?