Goed voeren van gezonde kalveren leidt tot goed ontwikkelde vaarzen

De ontwikkeling in de eerste zes maanden van het kalf zijn bepalend voor de prestaties als koe. Op het melkveebedrijf van Hein en Wendy van Schooten wordt de kalveropfok er niet zo maar even bij gedaan. Een maximale ontwikkeling wordt behaald door goede zorg, Prominend kalvermelk en Fuite kalverbrok.

In het buitengebied van de gemeente Zwolle ligt het melkveebedrijf van Hein en Wendy van Schooten. In 2010 is de huidige ligboxenstal gebouwd en kon het bedrijf uitbreiden naar 160 melkkoeien en 100 stuks jongvee. Op deze locatie hebben ook de opa en vader van Hein geboerd. In 2012 heeft Hein het bedrijf over kunnen nemen.

Keuze voor eigen jongvee opfok

“Doordat we zelf onze kalveren opfokken weten we waar we mee bezig zijn. De gezondheidsstatus is vooraf bekend en we kunnen bewuster onze toekomstige melkkoeien selecteren”, dit geeft Hein als pluspunten. 

“De eerste zes maanden van het kalf zijn cruciaal voor de ontwikkeling en groei. Deze periode komt maar één keer voorbij, er is geen tweede kans”, zo stelt jongveeopfok specialist Jan Fuite . “We voeren het kalf in deze periode zo goed mogelijk naar behoefte. De eerste weken is dat hoofdzakelijk melk, maar de focus verschuift vervolgens naar de krachtvoer- en ruwvoeropname. We zien gewoon graag mooie kalveren”, geeft Hein aan.

Een gezond kalf met behulp van goed biestmanagement

Volgens Hein is de gezondheid van het kalf een sleutelfactor. Alleen een gezond kalf kun je meer melk en brok voeren. Zelfs lichte diarree in de eerste weken kan later nog voor grote problemen zorgen en zo de brokopname remmen. “Dit proberen we daarom zoveel mogelijk te voorkomen”, vertelt Hein. “Dit doen we met name door ons biestmanagement. Zo meten we bijvoorbeeld de Brix-waarde van de biest en vriezen alleen biest in als deze voldoende antistoffen bevat. Hebben we een keer biest  met te weinig antistoffen, dan vullen we dat aan met biest uit de diepvries. Ook hebben we de gebouwen voor het jongvee op orde.”

Prominend Super in de kalverdrinkautomaat

Alle kalveren krijgen Prominend Super melkpoeder. Jan legt uit dat dit een melkpoeder is met een hoog aandeel magere melk en extra antistoffen. De antistoffen zijn een directe bijdrage aan de weerstand van het kalf. Ook wordt gedurende de melkperiode onbeperkt hooi en kalverbrok aangeboden.
Op het melkveebedrijf worden de kalveren vanaf twee weken gevoerd met een kalverdrinkautomaat. “De automaat is ondertussen zeventien jaar oud, maar doet het nog prima. We hebben hier voor gekozen omdat het mij veel werk uithanden neemt en de kalveren altijd van een constante kwaliteit melk voorziet. Het is vooral makkelijk wanneer er veel kalveren tegelijk worden geboren”, zo vertelt Hein. “Daarnaast is het afbouwen van de melk met een drinkautomaat ideaal”, vult Jan aan. Geleidelijk afbouwen van melk stimuleert de opname van kalverbrok en ruwvoer in de aanloop naar het speenmoment. “Wanneer de kalveren van de melk zijn hoor ik ze niet en vreten ze veel brok en hooi”, beaamt Hein. “Doordat de kalveren op de drinkautomaat meerdere porties gedurende de dag kunnen opnemen, kunnen we ze ook gemakkelijker hard voeren. Op de top van het voerschema krijgen de kalveren acht liter met de juiste concentratie poeder”.

Regelmatig kalibreren geeft zekerheid

De drinkautomaat wordt door Jan met regelmaat gekalibreerd. Dan wordt bepaald of de automaat de juiste hoeveelheid poeder, water en reinigingsmiddel geeft. Doordat de automaat regelmatig gekalibreerd wordt, weet ik dat hij doet wat hij moet doen”, geeft Hein aan. “Daarnaast is het kalibreren van de automaat vaak ook het moment dat we dan bij de kalveren alles even langs lopen. Deze aanpak helpt ons het gewenste resultaat te behalen: gezonde kalveren die later ook als ze zelf eenmaal gekalfd hebben goed zullen presteren”.

Voor meer informatie of een bezoek van één van onze jongveeopfok specialisten kunt u contact met ons opnemen.

 

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?