Haal jongvee op tijd de wei uit

Zolang het weer goed is, blijft jongvee op veel bedrijven tot laat in de herfst in de wei. De smakelijkheid van het gras loopt echter hard terug. Wacht niet te lang met opstallen om groeivertraging te voorkomen.

Door minder zonuren bevat herfstgras minder suiker waardoor het gras minder smakelijk is. Hierdoor daalt de droge stof opname. Dit kunt u zien aan de buik- en pensvulling  van de kalveren. Door onvoldoende opname van voedingsstoffen kunnen de dieren ook een ruige vacht krijgen met een dof rechtopstaand haarkleed. Dit leidt onvermijdelijk tot groeivertraging van uw toekomstige melkkoeien.

Start op tijd met bijvoeren van jongveebrok om groeivertraging te voorkomen

Haal de jongste kalveren als eerste naar binnen. Ook ouder jongvee rond de inseminatieleeftijd kan nu niet meer volledig in de behoefte voorzien worden met enkel weidegras. Door bijvoeren van (jongvee)brok kunt u groeivertraging en vruchtbaarheidsproblemen voorkomen.

Tips bij opstallen

  1. Opstallen gaat altijd gepaard met stress door het verplaatsen, de nieuwe omgeving en de voerovergang. Werk zo rustig mogelijk, houd de diergroepen zo veel mogelijk in dezelfde samenstelling en bied een smakelijk rantsoen aan.
  2. Scheer de kalveren en pinken na opstallen zodat ze hun warmte goed kwijt kunnen en voldoende blijven vreten.
  3. Controleer binnen 10 dagen na opstallen middels bloedonderzoek van 5 dieren of ontwormen nodig is.
×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?