Hoe hou je droge koeien aan het vreten?

Een hoogdrachtige koe vreet minder dan een koe midden lactatie. Richting afkalven daalt de voeropname, maar hierin zien we grote verschillen tussen bedrijven. Een lage voeropname vóór of rondom afkalven is direct gerelateerd aan melkziekte, slepende melkziekte en baarmoederontsteking. Wat kunt u zelf doen om de voeropname op peil te houden?

Bij een praktijkproef op 15 bedrijven uitgevoerd in 2018 door Jaap Hoepel bleek dat de droge stof opname in de gehele droogstand varieerde van 16,5 tot 8,7 kg DS per koe per dag. Huisvesting, voermanagement en individuele verzorging maken een groot verschil in voeropname van droge koeien. Uit onderzoek blijkt dat koeien met transitieziekten zoals slepende melkziekte al vóór afkalven een lagere droge stof opname hebben dan gezonde dieren (zie figuur 1). Hoe kunt u de voeropname van uw droge koeien op peil houden?

Figuur 1. Droge stof opname in de transitieperiode van gezonde koeien ten opzichte van koeien met subklinische ketose. Naar figuur van Goldhawk et al., 2009.

Kan iedere koe wel vreten?

Iedere koe moet daadwerkelijk toegang hebben tot het rantsoen. Hiertoe moet iedere koe minstens één vreetplaats hebben, liefst zijn er enkele vreetplaatsen over. Een droge koe is zwaarder en breder dan een koe in lactatie en heeft daarom meer ruimte nodig aan het voerhek, minimaal 75 cm per koe. Voldoende ruimte achter het voerhek en voeren op ‘grashoogte’ (10-15 cm boven de klauw) dragen ook bij aan een betere voeropname.

Voldoende en smakelijk rantsoen

Broei en speeksel van andere koeien maken een rantsoen minder smakelijk. Door dagelijks vers te voeren houdt u het voer smakelijk. Daarnaast moet er altijd voldoende voer beschikbaar zijn zodat ook rang lagere dieren voldoende kunnen vreten. Schoon en fris water moet bereikbaar zijn voor alle droogstaande dieren. Wateropname is direct gecorreleerd aan voeropname.

Stress voorkomen

Dieren die stress ervaren vreten minder. Bij stress in de droogstand kunt u denken aan een te krappe huisvesting met doodlopende paden, te weinig lig/vreetplaatsen, te weinig voer, veel wisselingen in groepssamenstelling. Een vaars moet ongeveer één maand acclimatiseren in een nieuwe groep. Droge koeien kunnen ook last hebben van hitte stress dus voldoende ventileren is gewenst.

Dagelijkse controle

Ook als aan alle randvoorwaarden in huisvesting en voermanagement is voldaan heeft iedere veehouder alsnog sporadisch dieren die te weinig vreten. Dit kunt u zien aan de buik- en/of pensvulling (te beoordelen aan de linker hongergroeve van de koe). Dagelijkse controle van de droge koeien is noodzakelijk om deze koeien op te sporen. Een droge koe met te weinig buik of pensvulling wordt bij voorkeur in het strohok geplaatst zodat deze individueel gevoerd kan worden, meer ligcomfort heeft en eventueel behandeld kan worden mocht dit nodig zijn.

Wilt u transitieziekten voorkomen door de voeropname van uw droge koeien te verhogen? Onze vertegenwoordigers kunnen met u bekijken welke optimalisaties u op uw bedrijf kan doen ter verbetering van de opname.

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?