Hoe kan ik ontmenging van mijn TMR voorkomen?

Bij het voeren van een uitgekiend rantsoen is uw grootste uitdaging om te zorgen dat íedere koe dit rantsoen ook daadwerkelijk opvreet. De taak voor u als veehouder: een rantsoen verstrekken waarbij geen selectie plaatsvind. 

Goed mengen voorkomt selectie

Bij een gemengd rantsoen of TMR is één van de uitdagingen om het rantsoen goed gemengd te krijgen. Alleen dan kunnen koeien krachtvoerachtigen slecht uitselecteren. Als u alle voedermiddelen zoals ruwvoer, grondstoffen en mineralen los toevoegt in de mengwagen, is dit relatief foutgevoelig.

Verschil in volume van grondstoffen maakt mengen lastig

Een voorbeeld: wanneer u voor 100  melkkoeien een rantsoen maakt met onder andere 2 kg soja en 60 gram krijt, voegt u aan zo’n 3.000 kg ruwvoer 200 kg soja en slechts 6 kg krijt toe.

laadlijst laadlijst mengwagen
eenheid per koe 100 koeien
Graskuil 40% ds kg 32,5 3250
Snijmais 35% ds kg 11,4 1143
Soja kg 2 200
Raap kg 1 100
Maisvlokken ongemalen kg 1,5 150
Natriumbicarbonaat kg 0,2 20
Krijt kg 0,06 6
Mineralen kg 0,1 10

Tabel 1. Indicatieve laadlijst, hoeveelheden uitgedrukt op productbasis.

Los van elkaar zijn de grondstoffen en mineralen in het voorbeeld dus zeer kleine hoeveelheden vergeleken met het ruwvoer. Daardoor is het lastig om deze allemaal gelijkmatig door het rantsoen te mengen.  De kans is groot dat niet elke koe hetzelfde te krijgt en moet u 8 verschillende grondstoffen laden.

Bedrijfseigen maatmeel zorgt voor homogeen rantsoen

In een maatmeel, waarin alle losse grondstoffen al goed voorgemengd zijn én dus samen een groter volume hebben, is het veel eenvoudiger alles gelijkmatig door het ruwvoer te mengen. Dit levert u werkgemak en tijd op, u hoeft immers 5 keer minder een product te laden, en de kans op laadfouten is vele malen kleiner. Ook zal wat de koeien vreten beter overeenkomen met wat u denkt dat ze vreten

Dagelijks bijsturen blijft mogelijk door onderscheid te maken tussen een eiwit- en energie meel. Doordat de fabriek van Fuite compleet ingericht is op het maken van maatmeel, kan indien nodig iedere levering de samenstelling van het maatmeel gewijzigd worden.

Onze melkveespecialisten helpen u graag bij het beoordelen van het mengresultaat en het uitrekenen van het juiste rantsoen met de voedermiddelen die u beschikbaar hebt. 

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?