Hoe vaak kijkt u in de mengwagen?

Gemengd voeren lijkt bijna de standaard te zijn vandaag. Echter is het ook zo dat hier nog veel te halen valt. In dit artikel geven we enkele inzichten en tips rondom gemengd voeren.

Het verschil per mengwagen

In basis zijn er 3 soorten mengwagens; peddelmengers, horizontale mengers en verticale mengers.

De peddelmenger

De peddelmenger is gebaseerd op zwaartekracht en vrije val. Hierdoor valt het voer rul. Overbeladen van de mengwagen zorgt ervoor dat het resultaat verminderd.

De horizontale menger

Dit is wat we noemen een gedwongen menger. Door de liggende vijzels wordt het voer gedwongen heen en weer te gaan. Waardoor het uiteindelijk gemengd wordt.

Een verticale menger

Deze heeft een staande vijzel waarbij het voer om hoog gewerkt wordt en door de zwaartekracht weer omlaag valt en op deze manier mengt.

De hoofdgedachte van gemengd voeren is een homogeen rantsoen voor de koeien maken, zodat elke hap gelijkwaardig is qua samenstelling. Immers bij het berekenen van een rantsoen wordt uitgegaan van een homogeen rantsoen.

Randvoorwaarden voor optimaal gemengd voeren met een verticale mengwagen.

  • goede laadvolgorde
  • scherpe messen
  • niet te veel voer in de mengwagen
  • genoeg omwentelingen per minuut

Laadvolgorde:

  1. Kleine componenten (losse grondstoffen, meel, krachtvoer, mineralen)
  2. Water (indien nodig)
  3. Stro/Hooi (indien nodig)
  4. Natte bijproducten
  5. Graskuil
  6. Maiskuil
  • Kleine componenten eerst

Kleine componenten (losse grondstoffen, meel, krachtvoer, mineralen) hebben veel tijd nodig om te mengen en gaan daarom als eerste in de mengwagen. Gevolgd door water. Stap 2 is alleen van toepassing als het nodig is om selectie te verminderen en plak in het rantsoen te krijgen. Daarna stro/hooi toevoegen. Hierdoor kan de passage snelheid bijgestuurd worden. Gevolgd door natte bijproducten, en graskuil. Geef de mengwagen dan iets tijd om het gras uit elkaar te krijgen. Als laatste afvullen met maiskuil, welke zich relatief makkelijk laat ondermengen.

  • Scherpe messen

Messenscherpte wordt vaak onderschat. Controleer regelmatig (1 keer per maand) de scherpte van de messen. Idealiter snijden deze met 1 haal een strotouw door. De messen kunnen eventueel steeds van onderen naar boven door gewisseld worden om geld te besparen. Bovendien mengt de wagen sneller en makkelijker en gebruikt minder brandstofverbruik bij gebruik van scherpe messen.

 

Niet overbeladen van de mengwagen

Elke machine heeft zijn grenzen, dus ook de mengwagen. Het volume zegt niet alles. Effectief mengen gaat het best en het snelst indien de mengwagen niet meer dan 75cm boven het bovenste mes gevuld wordt. Indien er meer in de mengwagen zit wordt het mengen bemoeilijkt, aangezien het voer dan niet hoog genoeg komt. Het mengen werkt als een molshoop, het voer moet aan de zijkanten omlaag rollen.

 

Genoeg omwentelingen per minuut

Een gemengd rantsoen ontstaat door omwentelingen. Hierbij geldt: hoe meer omwentelingen hoe sneller het gemengd is. Het streven dient minimaal 24 omwentelingen per minuut te zijn.

Tot slot willen we jullie meegeven om regelmatig in de mengwagen te kijken. Dit geeft inzicht en maakt dat je bij kunt sturen.  Koeien willen zo homogeen mogelijk vreten, wat u mogelijk kunt maken met een goed mengsel.

 

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?