Hoe voorkom je een te hoge zuurtegraad?

In het najaar en de winter komt vaker een hogere zuurtegraad voor van de melk.  Een verhoogde zuurtegraad van de melk ontstaat doordat vetbolletjes kapot gaan waardoor ‘vrije vetzuren’ in de melk komen. Bij een te hoge zuurtegraad kunt u een korting op het melkgeld krijgen omdat de melk ‘ranzig’ wordt en afwijkend smaakt. Hoe kunt u korting door een te hoge zuurtegraad voorkomen?

Invloed van melkwinning

Hoe de melk tijdens- en na het melken verwerkt wordt, is bepalend voor de zuurtegraad van de melk. Zaken die een negatief effect hebben zijn bijvoorbeeld;  valse lucht, versleten tepelvoeringen, melk die hard valt in de leidingen of tank, lekkende leidingen, melk die bevriest, een te hard slaand roerwerk in de koeltank of te weinig liters per melking.

Vetbolletjes stabieler maken met voeding

Via de voeding kunt u de vetbolletjes beter bestand maken tegen mechanische krachten. Dit moet u echter hooguit zien als een ‘finishing touch’.  Oplossingen zijn te vinden in het voeren van voldoende goede  energie, voldoende antioxidanten en het type vetten in het rantsoen. Gebrs. Fuite heeft een aantal brokken en mineralenmengsels in het assortiment die kunnen helpen de zuurtegraad te verlagen. Onze melkveespecialisten helpen u graag met de juiste oplossing in uw rantsoen.

Dus: wat te doen bij te hoog zuurtegraad van de melk?

  1. Begin bij de bron: Laat uw melkwinnings- en koelingsapparatuur nakijken.
  2. Ga na of er via het rantsoen nog winst te behalen valt op de stabiliteit van melkvetbolletjes.
×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?