Hoe zorg ik voor een goede start bij de verse geiten?

Voor velen staat de aflamperiode voor de deur of is deze zelfs al begonnen. Tijdens de aflamperiode is het erg belangrijk om de groep aflammende dieren goed in de gaten te houden. Hoe zorg ik voor een soepele overgang van hoogdrachtige naar melkgevende geiten? Hieronder een aantal tips.

  • Ruwvoeropname leidend. Bij het verhogen van de krachtvoergift van de melkgeiten in de transitie periode is de ruwvoeropname leidend. Zorg dat de geiten voldoende opgevreten zijn en verhoog de krachtvoergift niet te snel, zo voorkomt u verteringsproblemen.
  • Zonder stress op de melkstal. Maak goede afspraken met alle melkers over het rustig hanteren van dieren die kort geleden hebben gelamd. Zorg ook voor hulp bij het aanleren van de jaarlingen op de melkstal.
  • Vaker hetzelfde probleem? Als bij meerdere geiten dezelfde problemen ontstaan (b.v. aan de nageboorte blijven staan, baarmoederontsteking of slepende melkziekte) is het belangrijk om te achterhalen waar dit vandaan komt. U kunt dan meteen maatregelen nemen voor de resterende koppel hoogdrachtige dieren.
  • Meer restvoer is normaal. Accepteer meer restvoer bij uw geiten in transitie. Vaker vers voer verstrekken zorgt voor een hogere voeropname. Ook na aflammen hebben geiten nog tijd nodig om tot de maximale voeropname te komen.
×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?