Hogere melkproductie maximaliseert biggen bij zeug

“Een hogere voeropname resulteert in een betere melkproductie”

Het was Henk Schenk sr. die midden jaren tachtig de eerste zeugen ging houden. Een opmerkelijke keuze voor iemand die toentertijd werkzaam was in de bouw. “Mijn ouders hielden ook altijd wel een varken dus het zit misschien toch wel in de aard van het beestje” lacht Henk. Toen het aantal zeugen werd uitgebreid naar 450 werd ook een Fancom voer systeem geïnstalleerd zodat het werk rond gezet kan worden zonder vreemde arbeid in te huren. In Aalten houden vader en zoon Martijn Schenk inmiddels 460 zeugen met voornamelijk Topigs 50 genetica.

“Hogere voer opname is terug te zien in de uniformiteit van de toom”

Mts. Schenk werkt inmiddels twee jaar met het Fancom voersysteem. Dit houdt in dat de zeug naar behoefte voer kan opnemen. Als ze met haar neus tegen een balletje duwt krijgt ze een vooraf ingestelde hoeveelheid voer in haar bak. “Sinds we werken met dit systeem krijg ik tot wel 9 kg voer in een zeug” vertelt Martijn. Het systeem werkt eenvoudig en de voeropname per zeug is eenvoudig te controleren. “In overleg met varkens specialist Alfons Vrijkorte hebben we een lacto voer samengesteld. Dit is zeer smakelijk zodat de opname hoog is. Ook zorgt het voor een stukje rust in de afdelingen. Geen vaste voermomenten 3 of 4 keer per dag maar de zeug kan vreten wanneer ze wil. De uitgebalanceerde samenstelling zorgt dat het complete uierpakket gevuld is. Ook de biggen aan de achterste helft van de uier kunnen goed mee komen. Dat zie ik terug in de uniformiteit van de biggen”. Nadelen van het systeem zijn de aanschafkosten en de onderhoudsgevoeligheid. Ook moeten jonge zeugen het systeem eerst leren kennen. “En ja, door de hogere voeropname moet die gele bulkauto vaker komen” vervolgt Martijn met een knipoog naar Alfons.

Voeraanbod af te stemmen op lactatie curve

Als de zeugen in de kraamstal komen krijgen ze eerst een pre lacto voer. Na het biggen wordt overgestapt naar lacto voer en kan de voerverstrekking afgestemd worden op het aantal dagen in lactatie. Alfons komt regelmatig langs en beheerst de samenstelling van ons lacto voer tot in de puntjes. “We kunnen dus voeren voor een maximale melkproductie zonder dat we over het randje gaan met teveel melk”. Vader en zoon zijn beide dan ook veel in de stal te vinden. “Als ik alle biggen bij de zeug weet te houden, ja dat is waar ik van geniet” stelt senior.