In De Beemster houdt de familie Kooij 170 melkkoeien met 110 stuks jongvee. De melk wordt verwerkt door Cono Kaasmakers tot echte Beemsterkaas. Het bedrijf voldoet aan de eco-regeling en de koeien weiden jaarlijks dan ook 1500 uur. Daarnaast wordt er vers gras op stal gevoerd. Arjan Kooij heeft een duidelijke visie en legt uit waarom juist de maisvlokken van Gebrs Fuite zo goed passen bij zijn bedrijfsstrategie.

Melken in De Beemster
Arjan (54) heeft de dagelijkse leiding op het bedrijf en verdeeld de taken met zijn zoon Idse (17). Ooit begonnen als vrachtwagenchauffeur, heeft Arjan dertien jaar lang een eigen vrachtwagen gehad en was daarmee veel van huis. Zijn ouders hadden een pachtbedrijf met ruim 30 koeien. Zo’n dertig jaar geleden kreeg de familie de kans om het bedrijf te verplaatsen en meer grond te kopen. Op deze locatie is een stal gebouwd voor zestig koeien. Goed voor een jaarproductie van toen 500.000 kilogram melk. Door de jaren heen is het bedrijf gegroeid tot de huidige omvang. In 2024 is er 1.4 miljoen liter melk afgeleverd met mooie gehaltes van 4.64% vet, 3.81% eiwit en een ureum van 18.
Luzerne voor de droge koeien
Het bedrijf heeft ruim 100 hectare grasland in gebruik. Acht hectare wordt verhuurd voor de teelt van knoflook. Daarnaast wordt er luzerne, snijmais en voederbieten verbouwd. De zeeklei maakt dat alle grond geschikt is voor akkerbouw. De luzerne wordt in balen aan de droge koeien gevoerd. “Luzerne is veel constanter dan gras qua samenstelling en komt beter uit met de kali-gehaltes”, zo licht Arjan toe.

Veel vers gras in de koe
Naast flink wat uren weidegang, wordt het gras voor een groot deel via stalvoedering verstrekt. Ook wel ‘groen-voeren’ zoals ze in het Noord-Hollandse zeggen. De koeien worden twee keer daags gemolken en krijgen in de melkstal op de top een mengsel van acht kilogram brok gemengd met maisvlokken. Via de krachtvoerautomaat wordt daarnaast nog een mengsel van gerst- en maisvlokken gevoerd in aanvulling op het basisrantsoen. Van het vroege voorjaar tot laat in de herfst bestaat het rantsoen op stal uit enkele kilo’s snijmais aangevuld met zo veel mogelijk vers gras. Vanaf september tot februari komen daar ook voederbieten bij.


Hoge eiwit-efficiëntie en laag ureum
Kooij mengt de brok tot vijftig procent met maisvlokken. “Ik heb gezocht naar een product dat onbestendig is en energie geeft op pensniveau, dat heb ik gevonden in de vorm van maisvlokken”, vertelt hij. “Maisvlokken blijven in tegenstelling tot maismeel drijven in de pens,” vult Jillis Slingerland aan, melkveespecialist bij Gebrs Fuite. Veel krachtvoeders komen geheel of gedeeltelijk pas op darmniveau beschikbaar. Door de vlokvorm blijft deze langer in de pens en gaat de fermentatie geleidelijk. De energie komt dus volledig maar ook rustig in de pens beschikbaar. Precies daar waar je het hebben wilt om het eiwit uit het gras optimaal te benutten. “Een gemiddeld ureum van 18 naast het hoge melkeiwit laten zien dat er sprake is van een goede eiwitefficiëntie en een gezonde pensfunctie. De mest is het hele jaar mooi en de vertering goed. Ik kan het ureum zo goed sturen”, vertelt Arjan tevreden.

Vers gras voeren staat centraal
De bedrijfsvoering is volledig ingericht op het voeren van vers gras. Zodoende zijn ook de andere werkzaamheden daar op zijn aangepast. Het bedrijf heeft zelf een mesttank gekocht met hoge capaciteit en een laag eigen gewicht. Het hele jaar door is het mogelijk om achter het stalvoeren aan te bemesten.

Eenvoudig zelf sturen
De veehouder wil nog wat aanpassingen doen om zelf de dosering maisvlokken te kunnen regelen. Het plan is om bij de melkstal twee nieuwe silo’s te plaatsen. Eén silo voor brok en één silo voor maisvlokken, die uitmonden in een menger waar de hoeveelheid vlokken kan worden aangepast. “Het verstrekken van de vlokken in de melkstal bevalt erg goed. Er kan zonder problemen een aantal kilo’s in één keer worden verstrekt. Na het melken is de bak leeg; de vlokken worden goed gevreten. Het is verder ook gewoon mooi om te kunnen zien wat je voert”, zo besluit Kooij.

Voor meer informatie over het voeren of bestellen van maisvlokken kunt hier contact opnemen.