Meeste Aureus mastitis in de winter

Uierontsteking veroorzaakt door Staphylococcus aureus is op veel bedrijven een groot probleem. Naast uierontsteking zorgt deze bacterie voor enorme productieverliezen.

De behandeling van hoog celgetal dieren met aureus is vaak lastig. De bacterie kan een biofilm maken in het uier waarin hij slecht bereikbaar is voor antibiotica. Ook de eigen afweer van de koe kan er dan niet bij komen. Staph. Aureus wordt met name in de winter aangetoond in het uier (figuur 1).

Schade kan beperkt worden door het opruimen van chronisch geïnfecteerde dieren en voorkomen van verspreiding. Met name tijdens het melken wordt aureus verspreid van koe naar koe. Om dit te voorkomen kunt u melkstellen naspoelen met water van minimaal 80°C, besmette dieren als laatste melken of het besmette kwartier droogzetten. Ook kan vaccinatie ingezet worden om verspreiding binnen de koppel te beperken.

Figuur 1. Percentage S. Aureus infecties in het uier per seizoen. Zhang et al. 2016.

 

Bewapen uw koeien tegen infectie met voeding

Een goed afgestemd rantsoen maakt dieren weerbaar tegen nieuwe infecties en het vermindert van de uitscheiding van Staph. aureus in de melk. Chronisch geïnfecteerde dieren scheiden vaak opnieuw aureus uit bij het doormaken van een weerstandsdip.  In de eerste maand na afkalven staat de weerstand zwaar onder druk door de negatieve energie balans.

Figuur 2. Percentage afdoden van Staphylococcus aureus in witte bloedcellen van koeien gevoerd met rantsoenen met toevoeging van vitamine E en selenium, enkel vitamine E, enkel selenium of controle. Naar figuur van Hogan et al. 1990.

Het toevoegen van vitamine E en selenium aan het rantsoen in de juiste verhouding helpt witte bloedcellen om sneller in het uier te komen bij een infectie. Verder kunnen de witte bloedcellen (neutrofielen) de aureus in de uier beter afdoden (zie figuur 2). Hierdoor is de kans op (sub)klinische mastitis kleiner.

Alle startvoeders zoals BeZetkern en Topstart van Fuite bevatten extra vitamine E en Selenium. Onze adviseurs adviseren u graag bij de brok keuze voor de verse koeien zodat de negatieve energiebalans zo veel mogelijk beperkt blijft. Hierdoor krijgt ook aureus minder kans om te verspreiden.

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?