Aan het begin van de zomer is melkvetdepressie een jaarlijks terugkerend thema. Richting de herfst zien we het melkvet juist weer stijgen. Van belang is om dan juist ook de liters op peil te houden. Melkvetvorming wordt onder andere beïnvloed door ras en genetica, maar ook door voeding. Hoe werkt dit precies? En hoe kunnen we sturen om de hoogste kilogrammen te melken?
Melkvetvorming hoe zit het ook alweer?
Voeding heeft op drie verschillende manieren invloed op het melkvetgehalte:
- De pensfermentatie
- De vetvertering
- Afbraak van lichaamsreserves
- Pensfermentatie zorgt voor de productie van propionzuur, azijnzuur en boterzuur. De laatste twee vetzuren zijn het meest van invloed op de vorming van melkvet. Deze worden geproduceerd bij de fermentatie van celwanden. Propionzuur wordt gevormd bij de fermentatie van zetmeel en suiker en beïnvloedt via lactose de liters. Balans in het rantsoen is daarom van belang voor een optimalisatie van de totaal geproduceerde kilogrammen vet en eiwit.
- De fermentatie van koolhydraten in de pens, bepaalt echter toch ook de helft van de melkvetvorming. Glycerol is namelijk ook onderdeel van melkvet. De geproduceerde vetzuren worden hier in de uier aan gekoppeld en zo ontstaan melkvetmoleculen.
- Vetten die de koe van de rug mobiliseert tijdens negatieve energiebalans, worden direct ingebouwd in melkvet.
Melkvetproductie onder druk
Een te snelle en te hoge koolhydraatfermentatie kan het gevolg zijn van een rantsoen dat uit balans is, selectie aan het voerhek en een verkeerd opnamepatroon gedurende de dag. Dit kan er voor zorgen dat de pH in de pens te ver daalt. Dit remt de celwandafbraak en dus ook de vorming van azijnzuur. Hierdoor komt bij verzuring de melkvetproductie onder druk te staan. De kunst is om dit te vermijden, zonder dat dit ten koste gaat van de liters.
Wat te doen richting de winter?
De weidende bedrijven halen de koeien weer op stal en we starten met de winterrantsoenen. De graskuilen van 2024 bevatten deels veel celwanden, wat positief is voor de procenten melkvet. Echter is het ook van belang om de liters onder de koeien te houden. Voer daarom naast met name de wat grovere kuilen voldoende pensenergie om de liters ook op peil te houden.
Inzet van bestendige vetten
Bestendige vetten worden vaak gebruikt in de zomer om het melkvet op peil te houden. Ook in de winter heeft het voeren van deze vetten meerwaarde. Naast het verhogen van melkvet stimuleren ze ook de persistentie van oudmelkte koeien. De liters plus de gehaltes zorgen voor meer kilogrammen vet en eiwit en daardoor hogere opbrengsten.
Wilt u meer weten? Stel uw vragen aan één van onze verkoopadviseurs.