Hemelsbreed ligt het melkveebedrijf van de familie Hammer maar een paar kilometer bij de fabriek van Gebrs. Fuite vandaan. Op het erf wonen 3 generaties, Erik en Aletta met hun gezin en ook de ouders van Erik zijn hier woonachtig. Het vrije wonen, goed zorgen voor je dieren daar genieten ze hier van.
Inmiddels is de oudste zoon, Kelvan, toegetreden tot de maatschap. “We zijn een echt familiebedrijf” vertelt Erik “als het zo uit komt doen we allemaal wat”. “Door een combinatie van fokkerij en management proberen we elk jaar een stapje vooruit te maken. Wat ik zeker nog graag zou willen bereiken is dat onze koeien nog ouder worden” vult Kelvan aan. “Een oudere koe die haar werk makkelijk aan kan dat is ons streven”.
Smakelijke brok en feed first verhogen aantal melkingen
Sinds twee jaar worden 70 stuks melkvee gemolken door een DeLaval robot. De jaarproductie ligt op 11.218 kg met 4,36 vet en 3,79 eiwit. Tijdens een studiereis met Fuite naar Zweden wist Erik het wel; “als we nog eens overstappen naar melken met een robot dan moet het een DeLaval zijn”. En zo geschiedde. “We hebben bewust gekozen voor feed first” vult Aletta aan. “We hoeven maar zelden koeien op te halen en zitten gemiddeld op 2,8 melkingen en 13,5 kg melk / melking”. Op advies van melkveespecialist Rolf Drent worden in de robot luxe en zeer smakelijke brokken gevoerd zodat de loop op de robot nog eens extra gestimuleerd wordt.
Gerstvlokken stimuleert melkeiwit en gezondheid
Het rantsoen bestaat naast kuilgras uit bierbostel, perspulp, gehakseld koolzaadstro, een soja/raap/tarwe mengsel en gerstvlokken. Met de voermengwagen kan hier eenvoudig een goed gemengd rantsoen van worden gemaakt. “Die vlokken ja dat stimuleert het eiwit en de liters” aldus Kelvan. “Doordat de gerst als vlok in de pens terecht komt voer je veel geleidelijke pensenergie” vult Rolf aan. “Dit houdt de pens en dus de koe gezond. Het is belangrijk om een koe ook te voeren naar haar prestaties zodat ze niet alleen de hoge productie vol kan houden maar zelf ook in een uitstekende conditie blijft”.