Mineralen aanvullen? Eerst de kuil goed onderzoeken

Vanuit het ruwvoer wordt een deel van de mineralen en sporenelementen behoefte van melkvee gedekt. De variatie in gehalten is echter groot. Om te bepalen óf een extra mineralenmengsel nodig is, is het van belang om ook de sporenelementen van uw kuilen te laten onderzoeken.

Mineralen, sporenelementen en vitamines zijn van groot belang voor gezondheid, vruchtbaarheid en productie. De koe haalt deze uit al haar voedermiddelen. Krachtvoer en ruwvoer hebben een zeer belangrijk aandeel. Zo zit in onze krachtvoeders altijd een kern met vitaminen, mineralen en sporenelementen.

Omdat een koe veel graskuil vreet, kan hier al een belangrijk deel van de mineralen uit komen. Er is veel variatie in hoeveelheden van sporenelementen tussen graskuilen (zie tabel 1).  De hoogst gevonden waarden zijn wel 10 tot 100 keer hoger dan de laagst gevonden waarden. Grondsoort, historisch gebruik van de grond en bemesting verklaren de verschillen.

Cu I Zn Mn Fe Se Co
Gemiddeld 7,2 0,2 40 90 286 76 93
Laagste 3,5 0,1 17 15 63 5 40
Hoogste 25,7 1,3 133 421 4309 879 691
Se en Co weergegeven in µg/kg ds, alle anderen in mg/kg ds.

Tabel 1. Gemiddelde, laagste en hoogste waarden voor sporenelementen  in graskuilen van 2019.

In veel rantsoenen wordt de behoefte van het vee al gedekt met de ruwvoeders en het krachtvoer. In andere gevallen is een aanvullend mineralenmengsel nodig om het vee gezond, en de productie goed te houden. In sommige gevallen passen de mineralenmengsels uit het standaardassortiment niet bij úw rantsoen. In dat geval hebben de adviseurs van Fuite alle kennis in huis om een mineralenmengsel te maken wat perfect bij úw rantsoen past.

Maar: om goed te kunnen bepalen of de mineralenvoorziening voor uw vee op peil is, is het daarom wél noodzakelijk om óók altijd de sporenelementen te laten onderzoeken in gras- en maiskuilen. Zo kunt u ook voorkomen dat u overbodig (dure) mineralen verstrekt, wat tot een overmaat kan leiden. Zowel een overmaat als tekort kunnen tot suboptimale gezondheid en productie van uw koeien leiden.

Wilt u advies over de mineralenvoorziening van uw vee? Onze adviseurs helpen u graag verder.

Weegt u alvast na of u écht de hoeveelheid mineralen verstrekt die u denkt te verstrekken?

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?