In de regio Nijkerk bevindt zich het gemengde bedrijf van Martine en Everhard Visscher. Naast 1800 vleesvarkens, omvat het bedrijf zeventig melkkoeien met bijbehorend jongvee. Het voeren en de zorg voor de kalveren is vooral Martine haar domein.
Coccidiose een langdurig probleem
Eind augustus vorig jaar kwam jongveespecialist Jan Fuite met de veehouders in gesprek over een uitdaging die al langere tijd bij de kalveren speelde op het bedrijf; coccidiose rond het spenen. Het laatste half jaar kregen de kalveren ook bij de overgang naar de roosters klachten die wezen op coccidiose. ‘Wat we zagen was dunne donkere mest en verminderde groei bij de kalveren’, zo vertelt Martine.
Om de coccidiose de baas te blijven werden de kalveren al zeker tien jaar preventief behandeld. ‘Hiermee konden we het enigszins voor blijven en het groeiverlies enigzins beperken, maar er van af kwamen we nooit. Soms moesten we kalveren meerdere keren behandelen. Ook ontsmetten van de hokken is met coccidose heel lastig, je krijgt het namelijk nooit helemaal goed weg’.
Nieuwe kalverbrok Robust
Toen kwam Jan met het voorstel om de nieuwe kalverbrok Robust in te zetten. Robust is een nieuw kalvervoeder van Fuite dat kruiden bevat die preventief werken tegen coccidiose en daarnaast ook extra energie bevat. Zo verhoog je de weerstand en verminder je tegelijkertijd de speendip. We zijn toen vanaf drie dagen tot vijf maand leeftijd deze nieuwe brok onbeperkt gaan voeren naast stro. Ook is er voor gekozen om te stoppen met de preventieve behandeling tegen coccidiose om zo duidelijk het effect van de brok te kunnen zien.
Geen coccidiose verschijnselen meer
‘Het resultaat was vanaf de inzet van de brok meteen duidelijk te zien. We hebben in de beginperiode nog één groepje kalveren één keer moeten behandelen, maar zien nu geen verschijnselen van coccidiose meer. De mest is goed en de kalveren willen de brok goed vreten. Kalveren zijn vitaler en kleuren ook mooier’, aldus Martine Visscher.
Wilt u meer informatie over de schade door coccidiose of onze nieuwe kalverbrok? Vraag uw jongveespecialist of klik hier.