In de periode september t/m november krijgen veel bedrijven te maken met najaarsverwerpen c.q. een hoger terugkompercentage. Met het oplopen van de voorjaarstemperaturen is de natte, koudere herfst nog niet in onze gedachten. Najaarsverwerpen wordt opgemerkt door het afkomen van vruchtjes bij gezonde zeugen in de eerste maand van de dracht. Deze zeugen dragen nadat ze opnieuw gedekt zijn vaak probleemloos. Daarnaast valt onder de term najaarsdip ook het geboren worden van zwakkere biggen, kleinere tomen en tomen van mindere kwaliteit.
Aandachtspunten om najaarsverwerpen te voorkomen:
- Voeropname kraamstal / conditieverlies zoogperiode
- Voeropname dekstal
- Stalklimaat (hittestress)
- Daglengte invloed
- Hogere luchtvochtigheid
Opvallend is dat we het fenomeen najaarsverwerpen eigenlijk niet zien bij gelten. Kijk hier eens naar in uw managementsysteem. De doorslaggevende invloed is dus te zoeken in het conditieverlies van de zeugen tijdens de kraamstalperiode i.c.m. de conditie waar de zeug de kraamstal mee in komt. Het doel is dat de zeugen in de zomer met de juiste gewichten de kraamstal inkomen en weer uitgaan.
Aanpak vanuit Gebrs. Fuite
Hoe bereiken we de juiste gewichten bij werpen:
- Toepassing van Fermentatiemix (FERM) op de drachtvoeders.
- Veel structuur in drachtvoeders t.b.v. optimale maag- en darmgezondheid.
- De juiste voerschema’s in de dracht. Goede schema’s zijn voerschema’s die in de behoefte voor 65-70 kg groei in de dracht voorzien. Daarnaast zijn onze drachtvoeders voorzien van veel energie en aminozuren om makkelijk in de behoefte te voorzien.
- Additief Pigvit ondersteunt de afweer en werkt antibacterieel.
- IJk regelmatig uw voergift van het voersysteem in de dracht.
- Het aanleggen van extra reserves aan vitamines in het spek van de zeug door 1x per 14-28 dagen 100 gram Topzeug Vitamine.
Onze adviseurs denken graag met u mee!