Aan het woord is Stefan Arends woonachtig in Zwolle met zijn vriendin en zijn kat. Als hobby heeft hij architectuur, hij bezoekt graag steden en plaatsen om te genieten van mooie bouwwerken en natuurlijk terrasjes. Na het VWO en zijn studie Chemische Technologie is begonnen bij Liprovit in Kampen. Eerst via een detacheringsbureau en later in ‘vaste’ dienst.
Waarom ben je bij Liprovit komen werken?
“In eerste instantie ben ik benaderd om mij bezig te houden met UHT-project. Dit is het proces waarbij (melk-)producten op Ultra Hoge Temperatuur worden bewerkt, gesteriliseerd. Dit is later uitgegroeid tot wat nu een breed assortiment vloeibare- en droge melkproducten is voor meerdere diercategorieën”, aldus een zeer bevlogen Voedingsmiddelentechnoloog.
“Het ondernemerschap, de korte lijnen, het mee mogen denken en beslissen, de vrijheid en de ‘kruisbestuiving’ met de andere bedrijven binnen de Fuitegroep werken bij mij aanstekelijk”, somt Stefan op. “Ik mag en wil experimenteren en risico’s lopen om zo voor onze klanten, onze partners te besparen”. Het ontwikkelen van het FERM-concept is hiervan een mooi voorbeeld.
Drie belangrijke taken.
De werkzaamheden van Stefan bestaan ruwweg uit drie belangrijke delen:
- Het bewaren en controleren van de kwaliteit van alle geleverde producten
- Optimalisatie en ontwikkeling van het productieproces
- Inkoop van speciale grondstoffen, zoals emulgatoren, enzymen, stabilisatoren en dergelijke
Altijd wel wat te doen, zeker nu.
“Vaak ben ik in de fabriek te vinden om de productie en het proces in de gaten te houden. Verder sta ik constant in contact met onze vertegenwoordigers en technische specialisten. Samen tillen we de kwaliteit van onze producten steeds op een hoger niveau. Onze fabrieken zijn food grade ook al maken we diervoeders. Dat komt omdat we in onze fabrieken ook halffabricaten voor humane consumptie maken. Dit legt de lat voor ons extra hoog. Uiteindelijk verschillen de kwaliteitseisen voor onze voeders niet van die van voedsel. In de milkshakes, de flurry’s en het softijs die we morgen kopen, kunnen ingrediënten zitten uit onze fabriek, geweldig toch!?“
Technisch hoogstandje
Met gepaste trots noemt Stefan de vloeibare melken voor kalveren en biggen een ‘technisch hoogstandje’. Het ontwikkelen van een nieuw product duurt soms jaren. Ook de productie van de Prominend (voor de kalveren en lammeren) en de Pigger Cream (biggen) ging niet zonder slag of stoot.
“Op bedrijven moet poeder nog worden aangemaakt met water. Dat kost tijd, geeft risico op bederf en vervuiling als de waterkwaliteit niet op orde is”, aldus Stefan. In zo’n geval is de Pigger Cream een uitstekend alternatief. “Onze PiggerCream is kant-en-klaar, bevat een hoog percentage droge stof (35%), bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen, is steriel, homogeen, bespaart arbeid en we hebben een apparaat ontwikkeld om het adlib te kunnen voeren, de PiggerFeeder”, somt Stefan onafgebroken op.
Uitdagingen
“Mijn grootste uitdaging is om een verdere efficiëntieslag door te voeren. Lager energieverbruik, minder afval- en reststromen, met een gelijkblijvende of liever nog betere kwaliteit. Besparing voor ons is winst voor de boer”, besluit Stefan.