Eiwitgehalte op peil ondanks gestegen liters

Dicht bij de Waal ligt het melkveebedrijf van familie van Eck. Zij zagen de melkproductie fors stijgen toen ze overstapten naar robot melken. Om ook het eiwit op peil te houden hebben ze maisvlokken toegevoegd aan het rantsoen. 

De 136 melkkoeien van Geert Jan en Bianca worden gemolken met 2 Lely A4 robots. De gemiddelde productie ligt op 11.631 kg melk met 4.19 vet en 3.71 eiwit. Dit leverde hen het afgelopen jaar de 10e plek op de CRV lijst (regio centraal Nederland) op. Wie voor het eerst op bezoek is in Erlecom raakt onder de indruk van de bijna militaire precisie waarmee gewerkt wordt: schoon erf, strak snijvlak op de kuil en een strikt regime bij jongvee opfok.

tekst gaat verder onder foto’s

Basis voor hoge productie ligt bij jongvee opfok

“Door de jaren heen hebben Bianca en ik geleerd wat op ons bedrijf de juiste sleutel tot succes is: erg kort op het jongvee zitten”. Zo hebben we weinig uitval en bijna geen diarree- en longproblemen. “Dit zorgt op 23/24 maanden voor geweldige vaarzen” stelt Geert Jan tevreden.

Productie per individuele koe optimaliseren

De stijgende productie zorgde er voor dat het  melken steeds langer duurde. Omdat fam. van Eck geen vreemde arbeid wil inhuren en graag de melkproductie per individuele koe wil optimaliseren werd gekozen voor een robot.  “Het aantal liters dat we melken in combinatie met het aantal koeien op de robots maakt dat finetunen op de robot een must is” stelt Geert Jan. “Onze melkvee specialist Vincent de Weert heeft ons geadviseerd om het Cosmix voerstation intensiever te gaan gebruiken.  De robots worden nu echt gebruikt om te melken en niet om te voeren. De bezoeken en weigeringen houden we goed in de gaten zodat elke minuut nu efficiënt besteed kan worden. Deze verschuiving zorgde ervoor dat het aantal melkingen (rond de 3) en de liters per melking toenamen”.

Maisvlokken houden ook het eiwit gehalte op peil

Het rantsoen bestaat uit 60% mais aangevuld met gras en een klein deel natte bijproducten.  “Sinds we van Fuite voeren maken we gebruik van maisvlokken” vertelt Geert Jan. “Soms mengen we die door de brok en soms door het meel. Hiermee houden we ons eiwit ondanks de gestegen liters goed op peil.”

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?