Als verdroogde maïs wordt ingekuild kan het moeilijker worden aangereden. Dit betekent dat er veel lucht tussen de maisdelen zit (luchtkamers). Maiskuilen die slecht aangereden kunnen worden gaan gemakkelijk broeien. Daarnaast bevat verdroogde mais vaak veel suiker. Tijdens het inkuilproces wordt slechts een gedeelte van de suikers omgezet naar melkzuur met als gevolg veel restsuiker. Restsuikers zijn een ideale voedingsbron voor gisten en schimmels bij het openen van de kuil. Door broei daalt de kwaliteit van uw mais. Door een zurenmengsel toe te voegen wordt de kuil sneller stabiel waardoor de conserveringsverliezen beperkt blijven.
Het is daarom verstandig om een inkuilmiddel te gebruiken. Gebrs. Fuite kan diverse inkuil middelen van verschillende leveranciers leveren. Meer informatie?
Maatregelen tegen schimmels en broei
- Verdicht de maiskuil maximaal
- Gebruik een broeiremmer bij inkuilen, want dat remt de groei van micro-organismen zoals gisten, bacteriën en schimmels.
- Zorg voor voldoende voersnelheid: minimaal 1,5 meter per week in de winter en 2 meter per week in de zomer.
- Een iets aflopende kuil plaat voorkomt dat regenwater voor de bult blijft staan.
- Dek de kuil af met voldoende grond en zorg voor een recht snijvlak, want dat beperkt toetreding van zuurstof in de kuil en dat helpt tegen broei.