In het Friese dorp Nij Beets runnen Arend Poppinga en dochter Tsjerkje een melkveebedrijf met 180 melkkoeien en 90 stuks jongvee. Op advies van melkvee specialist Gauke van der Boon zijn ze gestart met het voeren van maisvlokken. Ze zagen niet alleen de melkproductie fors stijgen; ook de gezondheid van de veestapel verbeterde flink.
De uit Beetsterzwaag afkomstige familie Poppinga bouwde in 1988 op de huidige locatie een ligboxenstal voor 80 stuks vee. In 2008 waren ze gegroeid naar 180 melkkoeien. Dochter Tsjerkje, afgestuurd voor de opleiding dier en veehouderij aan het Van Hall Larenstein in Leeuwarden, kwam ook werken in het bedrijf. Er is in totaal 84 ha grasland en 16 ha maisland in gebruik. De kalveren gaan na twee weken naar de groepshokken waar ze worden gevoerd door een drinkautomaat. Om de kalver opfok nog verder te verbeteren is de familie Poppinga bezig met het bouwen van een kalvertuin.
Op het gebied van voeding een stap vooruit
Poppinga kreeg de kans om een mengwagen te testen zodat ze hun koeien een gemend rantsoen konden aanbieden. “Onze koeien zaten echt op het randje van pens verzuring” stelt Tsjerkje. Toen kwamen we in contact met Gauke van der Boon. Hij is melkveespecialist bij Gebrs Fuite Veevoeders uit Genemuiden. Gauke adviseerde ons om een rustige productie brok met 10% maisvlokken te voeren aan onze melkkoeien. Maisvlokken leveren goed afbreekbaar zetmeel wat geleidelijk beschikbaar is voor de pens bacteriën. Daardoor wordt kans op pensverzuring verkleint. “De koeien zijn stukken gezonder wat resulteert in meer melk” constateert Tsjerkje. Gemengd voeren en de overstap naar Fuite heeft de melkproductie doen stijgen van 8800 kg melk naar 9422 kg melk per koe per jaar en het vetpercentage is door de verandering zelfs met 0,3 gestegen van 3,95 naar 4,25. Doordat de mengwagen het voer ook weegt, kunnen ze nu erg precies voeren. “Hiervoor werd het voer niet gewogen, en nu weet je precies wat je voert” geeft Tsjerkje aan.
Robuustere kalveren met uitgebalanceerd gemengd rantsoen
De basis van een gezonde koe is een goede transitieperiode. Doordat het nu mogelijk is om de droge koeien een gemengd rantsoen aan te bieden blijven ze beter in conditie en kalven ze probleemloos af. Gauke heeft collega jongveespecialist Anita van der Molen ingeschakeld om de kalveropfok te begeleiden. Doordat de koeien gezonder zijn is ook de kwaliteit van de biest beter. Door deze goede biestkwaliteit krijgen we robuustere kalveren geeft Tsjerkje aan. De komende jaren gaan we ons bedrijf verder optimaliseren. Met het veranderen van kleine dingen zodat de koeien gezonder zijn, komt de productie vanzelf aldus Tsjerkje.