Goede vruchtbaarheid begint bij start van de droogstand

Vruchtbaarheidsproblemen zijn verantwoordelijk voor ca. 30% van de afvoer. Vaak komen problemen pas aan het licht na 60 of 100 dagen lactatie. Dieren die te laat drachtig worden kosten geld door grotere kans op transitieziekten en lagere voerefficiëntie. Hoe kunt u de vruchtbaarheid van uw koeien verbeteren?

Begin met goed in beeld brengen van het probleem. Waar gaat het mis? Ziet u de koeien niet tochtig, staan er teveel dieren aan de nageboorte of vallen de drachtresultaten na inseminatie tegen? Bedenk dat de maanden voorafgaand aan de dracht heel belangrijk zijn voor een goede vruchtbaarheid.

Tegenvallende vruchtbaarheidsresultaten door slechte eicellen

Als koeien wel goed tochtig worden maar niet drachtig na inseminatie moeten verschillende zaken gecontroleerd worden. Hoe verlopen de inseminaties? Menselijke fouten zijn nog altijd de grootste oorzaak van slechte drachtresultaten. Denk ook aan het spermavat, werkt deze nog goed? Of is het sperma mogelijk te warm geweest? Eicelkwaliteit is een derde punt dat meegenomen moet worden. Waar moet je op letten?

Eicel is gevoelig tijdens het rijpen

De rijping en groei van de eicel voor de eisprong duurt ongeveer 3 a 4 maanden. In die tijd is de eicel heel gevoelig. Zo hebben slechte voerovergangen, te groot conditieverlies maar ook stress bij het droogzetten of rondom afkalven een negatief effect op de kwaliteit van de eicellen. Hierdoor wordt de kans op bevruchting en een succesvolle dracht veel kleiner.

Aandachtspunten voor een goede vruchtbaarheid:

  • Een goede lichaamsconditie van de koeien vóórdat ze de droogstand in gaan, ideaal is een conditie score van 3,5.
  • Koeien op een stressvrije manier droogzetten.
  • Een goed afgestemd droogstandsrantsoen, denk hierbij aan voldoende eiwit maar ook de juiste mineralen.
  • Opstart van de koeien waarbij de negatieve energie balans zoveel mogelijk beperkt wordt. Lees hier meer over dit onderwerp.

Onze adviseurs kunnen u begeleiden bij geleidelijke overgangen en een goede aanpak van de droogstand.

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?