Het optimale maaimoment kiezen

Het maaiseizoen staat voor de deur, al lijkt het misschien nog een eind weg.  Het maaimoment is zeer bepalend voor de kwaliteit van het gewonnen gras in de kuil. Natuurlijk is de maaidatum grotendeels afhankelijk van het weerbericht. Maar wanneer er toch nog wat te kiezen valt, hoe kies je dan het juiste maaimoment zodat er een mooie hoeveelheid goede kwaliteit eiwit kan worden geoogst?

 

Een goede graskuil

Een goede graskuil bevat rond de 950 VEM en 16 procent ruw eiwit. Data laten zien dat dit rond een droge stof opbrengst is van 3500 kg gras per hectare. Blad bevat rond de 1000 tot 1100 VEM, stengel ongeveer de helft. Begint het gras onder aan de voet stengel te maken, voorbereiding op het bloeistadium, dan daalt de voederwaarde snel.

 

Vroeg of laat maaien?

Hoe later je maait hoe zwaarder de snede en hoe lager het ruw eiwitgehalte in het gras. Indien een hoog eiwitgehalte het doel is, is het advies vroeg te maaien. Kortom wanneer het gras stengel begint te vormen kan het gemaaid worden.  Accepteer hierbij een lichtere snede, met een hoger eiwitgehalte en een hogere VEM-waarde.

 

Invloed van NDF

Indien het gras richting het bloeistadium gaat, vormt het meer stengel. De stengel bevat veel NDF en weinig energie. Hoe zwaarder de snede, hoe meer NDF in het gras. NDF is minder goed verteerbaar, waardoor het VEM gehalte van de kuil  daalt.  Van een  moeilijker verteerbare kuil worden minder kilo’s drogestof opgenomen. Terwijl de voeropname een directe graadmeter is voor de potentiële melkproductie.

 

Hoe droog maak je de kuil?

Tijdens het inkuilproces wordt een deel van het darm verteerbaar eiwit (DVE) omgezet. Vers gras heeft dan ook een hoger DVE-gehalte dan ingekuild gras. Hoe droger het gras is, des te minder omzetting van DVE er plaatsvindt naar OEB  en de eiwitkwaliteit voor de koe hoger zal zijn.

 

Het juiste maaimoment

Begint het gras stengel te vormen is dat een mooi moment om te maaien. Dit gras vervolgens wat droger inkuilen brengt een goede kwaliteit eiwit (DVE) in de kuil, waar koeien goed melk van kunnen maken.

 

Indien u vragen heeft vraag gerust onze adviseurs

 

 

 

 

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?