Hoge voederwaarde kuil op papier maar met wisselend resultaat

Het voorjaar van 2023 kenmerkte zich door wisselende weersomstandigheden. Hoewel de omstandigheden lastig waren, is er wel een flinke hoeveelheid goed ruwvoer gewonnen. Dit zien we in hoge voederwaardes en een goede verteerbaarheid (zie ook tabel 1).

Wat de rundveespecialisten van Fuite veelal tegenkomen in de praktijk is goed verteerbare, natte kuilen met een lage pH. De kwaliteit van de graskuilen is super, mits het rantsoen goed in elkaar zit. Toch valt de melkproductie in het algemeen niet mee en is de mest wisselend van goed tot te dun.

Hoge verteerbaarheid maakt toevoegen structuur noodzakelijk

Door de hoge verteerbaarheid bestaat het risico dat de kuil de pens passeert zonder dat deze goed benut wordt met dunne mest tot gevolg. Per bedrijf is het verschillend hoe hierop ingespeeld kan worden. Combineren met een structuurrijkere zomerkuil kan goed uitpakken, maar moet wel mogelijk zijn. Andere opties zijn het bijvoeren van gehamerd stro, luzerne of koolzaadstro.

 

Neem maatregelen bij lage pH om benutting te verbeteren

De kuilen zijn veelal nat in de kuil gekomen. De pH ligt hierdoor lager en de kuilen hebben een hoog gehalte aan melkzuur. De koe moet dit verwerken door voldoende te herkauwen. Toevoegen van buffers in het rantsoen helpt hierbij. Voor een optimale penswerking is het van belang dat er voldoende rustige pensenergie en eiwit beschikbaar is. Bij natte zure kuilen is dit niet het geval. Mogelijkheden om dit te corrigeren zijn het toevoegen van gerstvlokken, maisvlokken of bietenpulp. Onze melkvee specialisten denken daarin graag met u mee.

 

Meerdere factoren hebben invloed op het beeld in de stal

Winter- of virusdiarree speelt de laatste weken weer op. Kenmerkende verschijnselen zijn: heftige diarree en een forse daling in melkproductie. Ook komen besmettingen met blauwtong en maagdarmwormen voor. Het is dus zaak om meerdere factoren te beïnvloeden voordat er harde conclusies over het rantsoen getrokken worden.

 

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?