Het verstrekken van voldoende goede biest is de eerste en belangrijkste voorwaarde voor een gezonde start van uw jongvee. De regel ‘veel, vlug en vaak’ is algemeen bekend. Maar wist u dat ook als u 4 liter biest met een hoge brix-waarde binnen 6 uur na geboorte aan het kalf geeft, deze biest toch niet goed genoeg kan zijn? Wanneer biest niet hygiënisch is opgevangen, bewaard of verstrekt, is dit van grote invloed op de uiteindelijke hoeveelheid antistoffen die het kalf op neemt. Lees hier hoe een hoog kiemgetal de werking van biest teniet doet.
Minder antistoffen bij hoog kiemgetal
Biestkwaliteit kan in de praktijk gemeten worden met een refractometer. Met behulp van de brix-waarde weet u of er voldoende antistoffen in de biest zitten.
Biest of melk met een hoog kiemgetal bevat te veel bacteriën. Deze moet het kalf onschadelijk maken. De antistoffen in de biest helpen het kalf daarbij. Echter, als antistoffen al in de melk samenklonteren met bacteriën om die onschadelijk te maken, zijn de antistoffen niet meer beschikbaar voor het kalf zelf. De aanwezigheid van bacteriën, verlaagt dus de hoeveelheid antistoffen die het kalf op kan nemen in het bloed.
In biest (of melk) die buiten de koelkast wordt bewaar, verdubbeld iedere 20 minuten het aantal bacteriën.
Geef schone biest
Om deze reden is het heel belangrijk om hygiënisch te werken bij het uitmelken en opslaan van biest. 5 Tips om biestkwaliteit te waarborgen:
- Let bij uitmelken op vervuiling vanaf de koe (speen, uier, vacht)
- Gebruik alleen goed gereinigd materiaal. Emmers, gardes, maatbekers, de sonde, fles of speenemmer moet schoon en droog zijn.
- Bewaar biest in de koelkast of plaats het direct in de vriezer
- Bewaar biest afgesloten. Vliegen voegen ook veel bacteriën toe.
- Neem de minimelker ook mee in het onderhoud.
Bij aanhoudende problemen of aanvullende vragen kunt u terecht bij onze jongveespecialisten van het Prominend team.