Jong grasland voor een hogere opbrengst

Topmelkers Roel en Jacomien Dogger in Beerzerveld stellen alles in het werk om het hun 200 koeien met bijbehorend jongvee zo goed mogelijk naar de zin te maken. De melkkoeien liggen tevreden te herkauwen in de ruime boxen en de ventilatoren zorgen voor een aangenaam klimaat. De zon wordt afgeschermd met schaduwdoeken en dat stellen de koeien zo te zien zeer op prijs. Met een rollend jaargemiddelde van 13.000 kg produceert de veestapel veel melk. Het bedrijf van de familie Dogger bevindt zich in de top 20 van Nederland. Roel en Jacomien zijn er heel bescheiden onder. Een prestatie is het zeker!

 

“Als je goed bent voor de koeien krijg je er veel melk voor terug”, concludeert Jacomien. Ze houden er een eigen  en secure werkwijze op na. Zo wordt er pas gemaaid als de grond het toelaat, en niet omdat de kalender het zegt. Het streven is op dag één te maaien en een keer te schudden. Op dag twee wordt geharkt en door de loonwerker ingekuild. Is de snede onverhoopt wat zwaarder dan wordt op dag twee nogmaals geschud. Zo niet, dan blijft het bij één keer.

Afb. 1. Roel en Jacomien Dogger

Lasagnekuil voor een constant rantsoen

De familie Dogger maakt steevast een lasagnekuil. “Dan is het rantsoen veel constanter en dat hebben de koeien graag”, weet Roel. “Koeien gedijen het best bij zo min mogelijk veranderingen.” De koeien worden daarom ook jaarrond op stal gehouden. Het openen en weer sluiten van een lasagnekuil is bewerkelijk en moet zeer zorgvuldig gebeuren. De veehouders hebben het er graag voor over. “We werken altijd met onderfolie en met kleden en banden wordt de kuil tussentijds afgedekt. Totdat de laatste snede is toegevoegd; dan wordt de kuil met grond afgedekt. Alles wordt in het werk gesteld om schimmel in de kuil te voorkomen,” zo legt Jacomien uit.

 

Jong grasland voor een hogere opbrengst

Jaarlijks wordt zo’n vijftien hectare van de bij het bedrijf behorende 105 hectare als aardappelland uitgewisseld met akkerbouwers in de buurt. Er wordt dus nogal wat grasland vernieuwd op het bedrijf. Daardoor is veruit het meeste grasland relatief jong, maximaal zo’n vier tot vijf jaar oud. “Jong gras geeft een hogere opbrengst en is minder grof. Ik heb ook het idee dat de koeien dit jonge gras liever eten dan ouder gras dat toch wat stengeliger is”, zegt Roel. “We voeren zo’n 70 procent mais in het rantsoen. Het aandeel kuil is vooral voor de structuur.”

De zode wordt bemest met de dunne fractie afkomstig van de mestscheidingsinstallatie op het bedrijf. De droge fractie gaat naar de boxen. “Door enkel te bemesten met de dunne fractie komt de hergroei na maaien ook wat vlotter op gang”, weet Roel.

 

Tot wel 13.000 kg DS oogsten per jaar

Op de vraag hoeveel drogestof er per hectare jaarlijks wordt geoogst, fronst Roel even de wenkbrauwen. Hij pakt zijn telefoon erbij en belt met zijn Fuite voerspecialist Gerrit Hoogenboom. Hoogenboom heeft het antwoord paraat: “Dat is wel 13.000 kg per hectare per jaar.” Hoogenboom komt al jaren over de vloer op het bedrijf en geeft ook advies over de te gebruiken grasmengsels. “Sowieso tetra voor de smaak, en het moeten uiteraard maaimengsels zijn”, vertelt Roel. Jacomien vult aan: “Door secuur te werken en de koeien het beste te bieden, geven ze dat ook terug. Het cirkeltje moet gewoon rond zijn.”

 

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?