Juiste maaimoment belangrijk voor veel melk van eigen land

De eiwit/N-benutting is een steeds belangrijker kengetal. Een hogere N-benutting leidt tot lagere kosten en hogere (melk)opbrengsten. Het grootste deel van het eiwit in het rantsoen is afkomstig uit gras en graskuil. Wanneer het RE-gehalte te hoog is in verhouding tot de energie in het rantsoen, wordt het eiwit minder goed benut. In de praktijk wordt het RE-gehalte bepaald door de opgenomen N door het gras en de gerealiseerde DS-opbrengst/ha.

Tabel 1: RE-gehalte gras als resultaat van kg N en kg DS.

 

Uit tabel 1 blijkt dat wanneer er 120 kg N is opgenomen door het gras en er gestreefd wordt naar een RE-gehalte van 165 g/kg DS er 4500 kg DS moet zijn om dit te realiseren. Wordt er dan bij 3500 kg DS gemaaid, dan zal het RE-gehalte te hoog zijn, waardoor de eiwitbenutting tegen zal vallen. Voor een hoge N-benutting is het belangrijk de DS-opbrengst te realiseren waarvoor bemest is.

OMZETTING STIKSTOF NAAR EIWIT

De opgenomen hoeveelheid N is o.a. afhankelijk van de N-bemesting, het N-leverend vermogen van de grond, de temperatuur en de neerslag. Het gras heeft na de recente koude droge periode nog tijd nodig om de opgenomen N om te zetten in werkelijk eiwit!!

 

VOEDERWAARDE EN MAAIMOMENT

Naarmate de DS-opbrengst per ha hoger wordt, wordt de verteerbaarheid en dus de VEM van het gras minder. Dit is een belangrijke reden om de eerste snede niet te laat te maaien. Door (te) vroeg te maaien wordt er duidelijk minder gras geoogst en is het risico aanwezig dat de eiwitbenutting slechter is. Door te laat te maaien, zal er juist een te zware snede geoogst worden met een (te) laag VEM en eiwitgehalte tot gevolg.

Tabel 2: Voederwaarde eerste snede graskuil 2020 in relatie tot maaidatum

 

2020 was een vroeg jaar voor de grasgroei. Uit tabel 2 blijkt dat het VEM, DVE en RE-gehalte van de eerste snede graskuil geoogst in week 2 en 3 van mei 2020 maar weinig lager is dan het VEM, DVE en het RE-gehalte van graskuil geoogst eind april en in de eerste week van mei. Het  Ruwe Celstofgehalte is wel duidelijk hoger, wat aangeeft dat er duidelijk meer kg DS per ha is geoogst. Daaruit blijkt dat er in week 3 van mei 2020 graskuil is geoogst waar prima van gemolken kon worden met gezonde dieren en een hoge eiwitbenutting.

Het is erg belangrijk de DS-opbrengst te realiseren waarvoor is bemest voor veel melk van eigen land!

Doorzaaien verhoogt opbrengst

 

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?