Lammeren opfokken met weerstand

Problemen met ziekte in uw koppel lammeren? Goede voeding heeft naast invloed op goede groei, óók invloed op de weerstand van uw lammeren.

Goede biest voorziening geeft het lam antistoffen waardoor het de eerste levensweken beschermd is tegen ziekteverwekkers. Deze worden ‘opgebruikt’ wanneer het lam te maken krijgt met mogelijke ziekteverwekkers. Daardoor moet het lam tegelijkertijd ook zelf beginnen met het opbouwen van de eigen, “actieve weerstand”. Deze heeft het lam nodig om zichzelf te beschermen tegen ziektes zoals longontsteking en coccidiose wanneer de antistoffen uit de biest door het lichaam zijn opgebruikt.

Allereerst gebruikt het lam voedingsstoffen om zichzelf warm te houden. Daarnaast kan het lam voedingsstoffen gebruiken voor groei én de opbouw van eigen weerstand. Als lammeren niet de kans krijgen om voldoende melk te drinken resulteert dit naast minder groei ook  in een tragere opbouw van de eigen weerstand (rode lijn in figuur 1). Er is dan immers onvoldoende energie beschikbaar, terwijl het afweersysteem om veel energie vraagt. Onvoldoende opbouw van de eigen weerstand kan ook ontstaan als  de infectiedruk hoog is. In dat geval zullen de antistoffen uit biest eerder opgebruikt worden (rode stippellijn in figuur 1). In beide gevallen wordt de weerstand dip groter waardoor het lam voor een langere periode erg kwetsbaar is.

Tips voor een hogere weerstand bij lammeren:

  • Uniforme groepen.Zorg voor uniforme groepen met maximaal 7 dagen leeftijdsverschil.
  • Drinkautomaat kalibreren. Controleer elke week de mengverhouding van de drinkautomaat en check ook de aanmaaktemperatuur(43-44 graden).
  • Werk hygiënisch. Maak mixbeker/milkbars/gootjes dagelijks goed schoon, en reinig speen en slangetjes minimaal twee maal per week.
  • Houd lammeren uit verschillende aflam pieken apart. Maak voor een nieuwe aflam piek een afdeling(of bij krapte een deel daarvan) helemaal leeg, zodat deze schoongemaakt en ontsmet kan worden. Pas wel op met het gebruik van ontsmettingsmiddel in een ruimte waar nog dieren lopen.

 

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?