Meeste cysteuze eierstokken in de winter

Koeien die afkalven in de herfst hebben de grootste kans om cysteuze eierstokken te krijgen. Koeien met deze aandoening worden gemiddeld 20 tot 30 dagen later drachtig. Dit leidt onvermijdelijk tot een langere tussenkalftijd, maar ook behandelkosten. De laatste jaren zien we in Nederland een toename in het aantal koeien met cystes op de eierstokken.

Cystes komen veel voor bij hoogproductieve koppels. Tussen de 6 en 30% van de koeien wordt gediagnosticeerd met cystes. Binnen de 60 dagen na afkalven kunnen koeien zelf herstellen van zo’n cyste, daarna wordt de kans op spontaan herstel echter veel kleiner.

Wat is het?

Een follikel (eiblaas) wordt cysteus als ovulatie (de eisprong) faalt en het ei dus op de eierstok blijft zitten. De follikels groeien door en worden heel groot. De koeien worden niet tochtig of juist nymfomaan (heel vaak en overdreven tochtig). Zolang het cysteuze eitje hormonen blijft uitscheiden remt ze de normale cyclus en wordt de koe dus niet drachtig.

Hoe komt het?

Een groot energietekort in de periode na afkalven is de grootste risicofactor voor cysteuze eierstokken. Signaalstoffen die vrijkomen bij energietekort hebben een negatieve invloed op de hormoonafgifte in de hersenen. Deze stoffen kunnen ook direct slecht zijn voor de eicellen. Een goed afgestemd droogstands en opstart rantsoen is essentieel in het voorkomen van een te diepe negatieve energiebalans.

Uit onderzoek blijkt dat de meeste diagnoses gesteld worden in de winter. Deze koeien hebben in de herfst gekalfd. Van nature zijn koeien in deze periode met kortere dagen en lange nachten minder vruchtbaar. Dit heeft met name te maken met licht. Goede verlichting in uw stal kan bijdragen aan een betere vruchtbaarheid.

Een aantal tips:

  • Probeer stress rondom de droogstand en de opstart zoveel mogelijk te voorkomen. Rustige omgang met de dieren.
  • Voorkom een te diepe negatieve energiebalans door het aanbieden van een passend glucogeen dieet voor verse koeien. Onze adviseurs kunnen u helpen in de afstemming van het rantsoen.
  • Zorg  dat er een goede verlichting is in de stal.
×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?