Snelle reactie Mannheimia haemolytica beperkt schade

Het aantal uitbraken op melkveebedrijven door Mannheimia haemolytica neemt toe. Snel reageren is van belang om de schade te beperken.

Mannheimia haemolytica is niet nieuw en komt geregeld voor bij hoestend jongvee. Echter is er sinds 2012 sprake van een toenemend aantal infecties bij volwassen melkkoeien. Deze infecties uiten zich als echte uitbraken. Tientallen zieke koeien, forse productiedaling, longontsteking en ook sterfte kunnen het gevolg zijn.

De bacterie bevindt zich bij gezonde dieren achterin de keel en neus. Als het dier stress ervaart, kan de bacterie zich verplaatsen naar de longen en zich daar in een aantal uur explosief vermeerderen. Er komen gifstoffen vrij en de koe wordt binnen 36 uur doodziek.

Hoe kan ik Mannheimia behandelen?

Met behulp van antibiotica en onstekingsremmers zijn de koeien effectief te behandelen, mits je er op tijd bij bent. Opvallend is dat melkgiftdaling het eerste signaal lijkt te zijn. Kort daarna kan hoge koorts worden waargenomen. Zieke koeien zijn erg besmettelijk en daarom blijft het meestal niet bij één ziek dier. Extra waakzaam zijn op de rest van de koppel loont.

Enkele tips om besmettingen te beperken:

  • Vermijd stress. Denk aan hittestress, overbezetting, scherpe voerovergangen of groepswisselingen.
  • Wees alert op melkgiftdaling bij individuele koeien
  • Temperatuur dieren die je niet vertrouwd
  • Consulteer de dierenarts zodat met de juiste behandeling kan worden gestart
  • Haal zieke koeien uit de koppel om verspreiding te beperken
  • Vaccinatie is mogelijk
×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?