Toen Klaas Jan in 2006 op de praktijkschool in Oenkerk voor het eerst geiten molk, was zijn enthousiasme voor geiten gewekt. Destijds hadden zijn ouders melkkoeien en varkens. Thuis gekomen in Putten duurde het even voor Klaas Jan zijn ouders overtuigd had om te starten met geiten. Sinds 2008 houden Klaas Jan & Cindy met hun kinderen Tessa, Sem en Tim melkgeiten. Er werd een nieuwe stal gebouwd en de lammerenopfok wordt in de oude varkensstallen gedaan.
We laten de consument graag zien wat we doen
Inmiddels telt het bedrijf 875 melkgeiten, 250 stuks opfok en 9,5 hectare grasland. Ook runt Cindy sinds 5 jaar een goedlopende landwinkel; “De Vrolijke Geit”. “We vinden het erg belangrijk om consumenten te laten zien wat we doen”. Zo organiseren we elk jaar een lammetjesdag en een paasmarkt. Bezoekers van de landwinkel mogen ook in de stal kijken. Zo leren veel burgers de geitenhouderij kennen.
Tekst gaat verder onder de foto’s.
Bokjes
Alle bokjes worden door de familie Dekker zelf afgemest. “Wij hebben de ruimte om ze af te mesten en we kunnen ze goed vermarkten.” aldus Klaas Jan. De bokjes worden geslacht tussen de 20 en 40 kg lichaamsgewicht, afhankelijk van de vraag. Een deel van het bokkenvlees wordt verkocht in hun eigen winkel. Meer weten over de Vrolijke geit?
Luzerne en maïsvlokken
Het rantsoen van de melkgeiten bestaat uit een mengsel van drie verschillende graskuilen en luzernekuil. Het ruwvoer wordt aangevuld met 1 broksoort en maïsvlokken. Klaas Jan voert regelmatig luzerne aan zijn
geiten, “Het geeft prik in het rantsoen en de geiten vreten het goed. Luzernekuil kan in vierkante pakken broeigevoelig zijn, maar wij hebben alles in ronde balen en dat gaat prima.” De maïsvlokken vormen een mooie aanvulling op het ruwvoer én ze zorgen voor een goede benutting van het eiwit uit het ruwvoer. Klaas Jan: “Als ik maïsvlokken voer, staan alle geiten aan het voerhek, ze zijn er gek op.”
Stabiel en probleemloos melken
Klaas Jan: “Wij willen geiten in de stal die zonder problemen lang meegaan en goed produceren. De productie ligt nu op 1136 kg melk met 4,21% vet, 3,60% eiwit. Er lopen nu nog geiten uit 2008 bij ons in de stal, dat zie ik graag.” Om dit te bereiken is stabiel voer een vereiste. Sinds anderhalf jaar is de familie
Dekker tevreden klant bij Gebrs. Fuite, “In het verleden hadden we vaak last van dunne mest. Dat is nu een zeldzaamheid, bij Gebrs. Fuite weet ik dat ik elke voerlevering hetzelfde voer in de silo krijg. In combinatie met de praktische adviezen van Ruud Donderwinkel blijven de geiten gezond, nemen ze meer voer op en kunnen ze makkelijk melk produceren” aldus Klaas Jan.