Voorbereiden op maisoogst 2021

Bepaal het geschikte oogsttijdstip

Een volledig met zetmeel gevulde korrel geeft qua opbrengst en voederwaarde het meest optimale resultaat. Bij een korrel die volledig gevuld is met zetmeel bevat de restplant ook voldoende droge stof en zal daarmee het gemiddelde droge stofpercentage van de totale plant tussen 33 en 38% liggen. Dit is wenselijk om een goed geconserveerde maïskuil te maken. 

Zo bepaalt u het oogsttijdstip van mais

  1. Pluk verspreid over het perceel een aantal kolven
  2. Breek de kolven en snijd een aantal korrels doormidden
  3. De melk lijn zoals in de afbeelding hierboven geeft een goede indicatie van het drogestof percentage

Deegrijp (50% DS korrel) (Korrel is donkergeel, nog vochtig aan de spilzijde. Over ± één week is het ideale oogstmoment voor silomaïs aangebroken).

Hard deegrijp (55% DS korrel) (Korrel is donkergeel, inhoud is stevig, geen melklijn te zien, oogstmoment voor silomaïs is aangebroken).

Volledig rijp (60% DS korrel) (Korrel is hard met glazige gedeelten, black layer (zwarte puntje) is te zien, oogstmoment voor MKS en CCM is aangebroken).

“Beoordeel samen met uw adviseur de percelen. Controleer ook of de bladeren onder de kolf en de schutbladeren zijn opgedroogd. Een gezond gewas is bij de oogst boven de kolf nog groen”.

Waar moet ik op letten bij het inkuilen?

Om er voor te zorgen dat u de kwaliteit van uw mais zo hoog mogelijk houdt hier enkele aandachtspunten tijdens inkuilen:

    • Oogst mais bij een drogestof percentage tussen 33 en 38 %.
    • Aanrijden, aanrijden, aanrijden! Zeker bij droge mais zit er veel lucht tussen maisdelen. Slecht aangereden kuilen gaan gemakkelijk broeien.
    • Gebruik een inkuilmiddel, zoals 11A44 van Pioneer, om broei en schimmel tegen te gaan. Vooral bij droge mais en wanneer de te verwachten voersnelheid van de maïskuil minder is dan 1,5 meter per week, is gebruik van een broeiremmer noodzakelijk.
    • Grond bevat veel boterzuur bacteriën. Veeg een sleufsilo schoon en probeer insleep van grond tijdens het inkuilen te voorkomen. Evt. door iets hoger te hakselen.
×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?