Water is het goedkoopste voer wordt wel eens gezegd. Melk bestaat voor 88 procent uit water. Voor iedere liter geproduceerde melk drinkt de koe zo’n 4 liter water. Het is dus van belang voor de productie, maar zeker ook voor de gezondheid. Hoe zorgt u ervoor dat uw koeien de benodigde liters ook werkelijk opnemen?
Als voeradviseur zijn wij dagelijks met voer bezig. Over water hebben we het een stuk minder. Terwijl een productieve koe iedere dag toch honderd tot honderdvijftig liter water drinkt! Wist u dat water een belangrijke pensbuffer is? In geval van hittestress, koorts of (pens)verzuring stijgt de waterbehoefte. Zo is diarree bij kalveren vaak te voorspellen doordat ze ineens meer water gingen drinken.
Meer water, meer melk
Een studie van Penn State Universiteit op 174 bedrijven laat zien dat de kwaliteit van het drinkwater direct van invloed is op de melkproductie (zie figuur 1). Water- en voeropname beïnvloeden elkaar. Wanneer er minstens één parameter onvoldoende scoort, leidt dat in het onderzoek gemiddeld tot 2,7 liter minder melk per koe per dag. Onbeperkt drinkwater verstrekken uit schone waterbakken en leidingen is daarom zeer waardevol en lonend.
Figuur 1. Penn State University, 2013
Eenvoudig te controleren
Koeien (en jongvee) drinken alleen de maximale hoeveelheid water, wanneer dit makkelijk bereikbaar is en niet afwijkend ruikt of smaakt. Er zijn twee vragen van belang als het gaat om de drinkwatervoorziening op uw bedrijf.
- Is er voldoende drinkgelegenheid?
Zorg voor minimaal twee verschillende drinkpunten per groep. Dit geldt zeker ook bij de droge koeien en het jongvee. Reken minimaal 7 cm drinkbak per koe en elke 20 meter van de stal 1 drinkpunt. In de wei kan als vuistregel worden gehanteerd dat minimaal tien procent van de koeien tegelijk moet kunnen drinken, zónder ver te hoeven lopen.
- Is het water schoon en fris?
Koeien zijn enorm kieskeurig als het om de smaak en geur van water gaat. Ruik en proef het water zelf eens. Als dat geen succes is, kan het zomaar zijn dat u melkproductie laat liggen! Er zijn diverse instanties die het water in de drinkbakken ook voor u kunnen onderzoeken.
Vraag gerust uw voeradviseur ook om advies als het over water gaat. Zij kunnen u helpen bij het nemen en insturen van watermonsters. Ook een watermeter kan vrij eenvoudig worden aangeschaft en geïnstalleerd. Het is dan jaarrond duidelijk hoe het met de wateropname gesteld is.