Wegvallen graslandverplichting biedt meer mogelijkheden voor teelt voedergewassen

Tussen de bossen in het Gelderse Uddel ligt het melkveebedrijf van de familie Versteeg. De maatschap bestaat uit Arend en Diana Versteeg, hun dochter Wilma en zoon Bert. Het bedrijf telt 60 koeien met 50 stuks jongvee, op 40 hectare grond. Mts. Versteeg teelt op ruim de helft van hun percelen voedergewassen. Door het wegvallen van de graslandverplichting kan de teelt van (meer) voedergewassen ook op uw bedrijf interessant zijn.

 

“Je moet er bovenop zitten bij de teelt van voedergewassen”

Naast de 25 hectare grasland, teelt de familie Versteeg snijmais, sorghum, tarwe, voederbieten erwten en gerst. De teelt wordt gedaan in eigen beheer en Arend is hiervoor verantwoordelijk. “Het is belangrijk om de grondsoort en kwaliteit van de bodem goed te kennen”, zo geeft hij aan. “Je moet er gevoel voor hebben en er bovenop zitten, anders hoef je er niet aan te beginnen. Dan is het denk ik verstandiger om het uit te besteden aan een akkerbouwer of loonwerker.”

Voederbieten kunnen mooie aanvulling in rantsoen zijn

Naast gras en mais leveren voederbieten een belangrijk aandeel in het winterrantsoen. Ze zijn goed verteerbaar en zeer smakelijk. Het levert daarnaast een enorme drogestofopbrengst per hectare op. Door volgend seizoen een deel van de bieten met de mais in te kuilen, zouden de bieten jaarrond gevoerd kunnen worden geeft melkvee adviseur Harm-Peter Keizer aan. “Het plan is om een later maisras te telen. Zo krijgen de bieten de kans om door te groeien en kunnen ze op hetzelfde moment geoogst en ingekuild worden als de mais. Voederbieten zijn een mooi product, maar hierbij geldt wel dat ze in verstandige mate gevoerd moeten worden”.

 

Rechtstreeks voeren komt bedrijf efficiëntie ten goede

Het bedrijf probeert met de teelt van de eigen gewassen de grond zo goed mogelijk te benutten. Sorghum en tarwe worden bijvoorbeeld voornamelijk geteeld als rustgewas en ten behoeve van de gezondheid van de grond. “Gras is ook mogelijk als rustgewas, maar gras hebben we al genoeg”, geeft Arend aan. Harm-Peter legt uit dat het rechtstreeks voeren van de gewassen aan de eigen koeien, de bedrijfsefficiëntie ten goede komt. Toch is het wel eens een gepuzzel om de gewassen op het juiste moment beschikbaar te hebben. “Zomers halen de koeien veel eiwit uit weidegras, in de winterperiode is een aanvulling met krachtvoer noodzakelijk omdat de eigen gewassen voornamelijk bestaan uit energieproducten”. Het teeltplan heeft veelal dezelfde volgorde. Dit is van belang om ziekten te voorkomen. Bijna ieder jaar wordt daarnaast nog een perceel geruild met een akkerbouwer voor het telen van lelies of gladiolen. Zo zijn er meer afzetmogelijkheden voor mest.

Toekomstplannen

Richting de toekomst denken de ondernemers aan mogelijke uitbreiding. Hier is inmiddels dan ook op voorgesorteerd met de hoeveelheid jongvee. Fam. Versteeg zou dan ook willen starten met robot melken. Dit geeft flexibiliteit en maakt het eenvoudiger om het melkvee met andere werkzaamheden te combineren. Wanneer de stalbezetting groter wordt, adviseert Harm-Peter Keizer te overwegen om over te stappen op gemengd voeren. Op dit moment zijn er voldoende vreetplaatsen, maar bij meer vee wordt dat anders.

 

Gebrs. Fuite kan maiszaden leveren van diverse leveranciers. Voor het teeltseizoen van 2025 hebben we diverse voorkeursrassen geselecteerd. Interesse in een ander voedergewas? Wij adviseren u graag.

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?