Ook in 2025 zijn er weer veranderingen rondom het mestbeleid. De afbouw van derogatie gaat verder en geeft in de NV-gebieden ruimte voor het plaatsen van 190 kilogram stikstof uit dierlijke mest. Buiten de NV-gebieden kan 200 kilogram stikstof uit dierlijke mest geplaatst worden. Aanvragen van de derogatie kan van 3 tot 28 februari op www.mijn.rvo.nl.
Een belangrijke wijziging is de verlaging van de totale stikstofruimte van 20% in de NV-gebieden. Let er op dat de kunstmestruimte kleiner is en er dus minder stikstofkunstmest gestrooid mag worden.
Een verlichting in de mestberekening is het aanpassen van de excretienormen van melkvee in de forfaitaire berekening. De mestproductie van melkvee gaat daarbij met grofweg 1-2 kuub per koe omlaag. Voor bedrijven die gebruik maken van de BEX is dit voordeel vooralsnog niet doorgevoerd.
Bij de teelt van snijmais is het goed om rekening te houden met het telen van een rustgewas of ook gewasrotatie. Op zand- en lössgrond is het verplicht eens in de 4 jaar een rustgewas te telen, uiterlijk in 2026 moet dit uiterlijk gebeuren. Daarnaast is het voor klei en veengronden in sommige situaties verplicht om gewassen te roteren.
Voor meer informatie daarover kijk op https://www.rvo.nl/onderwerpen/glb-2025/conditionaliteiten-glb-2025/gewassen-op-bouwland-roteren-glmc-7-2025. Blijvend grasland op veengrond mag vanaf 2025 niet meer gescheurd worden voor een gewas anders dan gras. Tijdelijk grasland mag nog wel gescheurd worden, hou hier rekening mee met het opstellen van het teeltplan.
De strengere gebruiksnormen maken het beter benutten van stikstof uiterst actueel. Het is goed om te weten dat bezuinigen op stikstof grote gevolgen heeft voor de grasopbrengst en de kwaliteit van het gras. Voor vragen over nutrificatieremmers en of kunstmest soorten die wij leveren kunt u terecht bij uw melkvee adviseur of onze binnendienst.