Op een zeugenbedrijf stromen ieder jaar zo’n 35-45% nieuwe dieren in. Het spreekt voor zich dat deze opfokzeugen, of u ze nu zelf fokt, opfokt of aankoopt, van topkwaliteit moeten zijn. Ze vertegenwoordigen immers de toekomstige prestaties van uw bedrijf. In onderstaand artikel willen we de opfokzeugen wederom in de schijnwerpers zetten.
Het traject van de opfokzeug begint al bij de geboorte. Het spreekt voor zich dat opfokzeugen veel biest moeten opnemen om veel weerstand te ontwikkelen. Bij de geboorte start ook de eerste selectie. Opfokzeugen die geboren worden met een geboortegewicht onder de 1000 gram moeten worden afgekeurd. Deze opfokzeugen zullen langzamer groeien tijdens de zoogperiode echter ook in de opfokfase en een hogere voederconversie hebben. Uit diverse onderzoeken is daarnaast gebleken dat opfokzeugen met een geboortegewicht onder de 1000 gram kleinere tomen geboren krijgen en zelf ook lichtere biggen produceert.
Het advies speenleeftijd voor opfokzeugen is minimaal 4 weken. Dit is wederom een goed moment om naar de ontwikkeling te kijken. Opfokzeugen moeten minimaal 225 gram per zoogdag aan groei realiseren en daarnaast is het belangrijk om rondom het spenen van de opfokzeug, naar het aantal goed geplaatste spenen te kijken. De hedendaagse opfokzeug moet minimaal 16 spenen hebben waarvan er 8 voor de navel zijn geplaatst.
In de fase na het spenen is socialisatie van de opfokzeugen belangrijk. De dieren moeten positieve ervaringen van zowel dieren onderling als met ons als mensen ervaren.
Op 10 weken leeftijd is het volgende selectiemoment. Opfokzeugen die op 10 weken leeftijd meer dan 10% lichter zijn dan streefgewichten van uw fokkerijorganisatie dienen te worden afgekeurd. Raadpleeg hiervoor de opfokmanual van uw genetica.
In de fase vanaf 25 kg tot dekrijp is het belangrijk dat de opfokzeugen voldoende spek aanzet hebben. Hiervoor denken we dan aan een “Fast Food Programma”. Het ”Fast Food Programma” voor opfokzeugen van Gebrs. Fuite bestaat uit een 3 fase voerprogramma. We sturen in de opfokfase duidelijk op meer spekaanzet en minder op spieraanzet. Spek is de reserve energie voor de 1ste worps dieren. Te vleesrijke opfokzeugen presteren vaak moelijker in de 1ste lactatieperiode en verliezen teveel spek, met als gevolg het Second Litter Syndroom.
Het laatste selectiemoment is het moment dat de opfokzeugen naar de quarantaine- en adaptatiestal gaan. Opfokzeugen die minder dan 630 gram levensgroei hebben gerealiseerd dienen te worden uit geselecteerd. Zoals uit bovenstaande af te leiden is, is het beschikken over een goede weegschaal een onmisbare schakel in de opfok van uw opfokzeugen.
Het spreekt voor zich dat het exterieur van de opfokzeug naast het gewicht uiteraard goed moet zijn.
De specialisten van de Gebrs. Fuite helpen u graag om de opfok te optimaliseren en ons Fast Food Programma voerprogramma voor opfokzeugen toe te lichten.
Een goede start is immers het halve werk!
Advies nodig?
Dan kunt u contact opnemen met uw contactpersoon of via het contactformulier.