Opletten met graskuilen voorjaar en zomer 2020!

WINTERASSORTIMENT DAAROP AANGEPAST

In april viel zeer weinig neerslag en de temperatuur was hoog. Ook mei kenmerkte zich als  zeer droog en zonnig, waardoor er prima ingekuild kon worden. Het gevolg was wel dat de grasgroei op veel plekken stil kwam te staan.  Met name op de zandgronden in Oost en Zuid Nederland is er weinig gras gegroeid.

In juni was het warm en zonnig, waardoor er prima gekuild kon worden. Er viel wel weer een normale hoeveelheid regen, waardoor de grasgroei weer op gang kwam.

April Mei Juni Juli
DS 517 500 545 553
RE 167 159 159 155
Suiker 154 135 101 101
VEM 974 955 887 879
DVE 87 83 77 75
P 3.4 3.0 3.0 3.4

Tabel 1: voederwaarde voorjaars – en zomerkuilen 2020

Broei en pensverzuring liggen op de loer!

Het zeer zonnige droge weer heeft er toe geleid dat de graskuilen zeer droog zijn (zie tabel 1). Deze kuilen zijn erg broeigevoelig. Daarnaast bevatten de eerste kuilen extreem veel suikers, een laag Ruw Eiwitgehalte en een zeer laag P-gehalte (t.o.v. voorgaande jaren)! Het gevolg is dat het risico op pensverzuring groot is. Door het droge zonnige weer zijn de kuilen van juni en juli minder goed verteerbaar, wat zich uit in een lagere VEM!

Zeer lage P-gehalten!

Door het droge weer in april en mei zijn  de P-gehalten van de eerste en de tweede snede extreem laag! Normaal bevatten deze graskuilen 3,8 – 4,0 gram P/kg DS. Dit verdient extra aandacht, aangezien P een onmisbaar element is voor gezonde koeien met een goede melkproductie. P is ook zeer belangrijk voor een goede penswerking.

Winterassortiment aangepast

In het winterassortiment wordt rekening gehouden met de samenstelling van de graskuilen van dit jaar. Dit betekent dat de snelheid en het P-gehalte een aandachtspunt zijn. Bij een aantal startvoeders zijn de P- gehalten verhoogd, zodat de verse koeien gezond veel melk kunnen produceren.

Actie Winter

De samenstelling van de Actie Winter is specifiek afgestemd op de samenstelling van de graskuilen van dit jaar. Dit betekent dat Actie Winter dit jaar meer rustige energie en extra penseiwit bevat zodat de pensbacteriën goed de suikers kunnen omzetten in energie en eiwit voor melkproductie. Daarnaast bevat Actie Winter extra P om de koeien goed gezond te houden, zodat ze veel melk kunnen blijven produceren.

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?