Pas op met verse snijmais voeren

Wanneer de oude mais op is kan het verleidelijk zijn om de nieuwe mais al direct aan het melkvee te voeren. Het risico op dunne mest ligt echter op de loer. Hoe komt dat en hoe kunt u dat voorkomen?

Bij het oogsten bevat snijmais vrij veel suikers én veel moeilijk verteerbaar zetmeel. Koeien vinden verse snijmais smakelijk, waardoor de opname al snel (te) hoog is. Deze combinatie kan leiden tot dunne mest door pens verzuring of dikke darm verzuring.

Waarom is maiskuil wél veilig als het 4-6 weken dicht heeft gezeten?

Tijdens het inkuilproces wordt het suikergehalte in de maiskuil lager doordat suikers door melkzuurbacteriën worden omgezet in zuren. Dat zorgt ervoor dat de snijmais conserveert. Bij het melkvee verwachten we dan geen pensverzuring meer door de snijmais. Tijdens het conserveringsproces wordt ook het zetmeel voorbewerkt. Het wordt minder bestendig waardoor het zetmeel beter in de pens en dunne darm afgebroken wordt. Daardoor zal ook in de dikke darm geen verzuring meer plaatsvinden.

Wanneer de maiskuil 4-6 weken dicht is geweest is deze vaak stabiel. Als de conservering goed verlopen is verwachten we dan normaliter geen dunne mest meer.

Hoe risico’s beperken bij tóch (te) verse snijmais voeren?

Soms past het nu eenmaal niet om de volledige 4-6 weken te wachten voordat u begint te voeren van de nieuwe mais. Met de volgende tips kunt u het risico op dunne mest verkleinen.

  • Beperk de gift. Koeien vinden verse snijmais smakelijk dus vreten al snel veel.
  • Voorkom broei. Gebruik een broeiremmer bij inkuilen
  • Zorg voor een gebalanceerd rantsoen. Stem met uw voeradviseur af wat een goede balans in het rantsoen is qua energie en structuur.
  • Maak 1 grote en 1 kleine kuil. Stop in de kleine bult zoveel als je in 6 weken opvoert. Doe de rest op een aparte bult zodat dat goed kan conserveren.

Als alternatief voor mais kunt u gesneden gerst voeren. Dit is ook een rustige zetmeel bron. Bovendien zorgt het voor extra energie- en structuurwaarde in uw rantsoen. Daarnaast heeft de gerst een positief effect op het eiwitgehalte in de melk en is het scherp geprijsd. Vraag uw melkvee- adviseur naar mogelijkheden voor het gebruik van gesneden gerst in uw rantsoen.

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?