Simpel en gericht voeren voor hoogste saldo

Het is een heerlijk zonnige dag als robotspecialist Dick Aalbers het erf op rijdt bij de familie de Munnik in het buitengebied van Kampen. Herman en Judith hebben vier zonen waarvan er twee werkzaam zijn in het bedrijf. Inmiddels is de 4 generatie tot de maatschap toegetreden. Het is niet verwonderlijk dat zowel Dennis als Ronald kiezen voor het boerenvak. Al van jongs af aan hebben ze interesse in koeien en trekkers. Sinds anderhalf jaar worden de koeien gemolken met twee M2erlin robots van Fullwood.

 

“Mijn opa Jan  is begonnen als stadsboer rond 1925 en verhuisde dertig jaar later naar een boerderij op het Kampereiland aan de Haatlanderdijk / Melmerweg. In 1990 zijn we verhuisd naar de huidige locatie op de Mandjeswaard” vertelt Herman. De maatschap heeft 86 ha land in gebruik waarvan 74 ha gras en 12 ha maisland. “Al het landwerk wordt in eigen beheer gedaan” vertelt Dennis. “Alles zelf doen en dus ook de regie in handen hebben, dat past bij ons. Het afgelopen inkuilseizoen was best wel wisselvallig. Dan is het handig dat je zelf kunt bepalen wanneer je de kuil naar binnen haalt.”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Forse productiestijging na start robotmelken

In 2009 ging familie de Munnik een samenwerking aan met buurman Grotenhuis. De veestapels werden samen gevoegd. Het grote aantal koeien bleven ze melken in een 2×6 visgraat melkstal. “Op het laatst waren we zes uur per dag kwijt aan het melken en schoonmaken,” vertelt Herman. “En vergeet niet dat dit ook voor de koeien belastend was,” vult Ronald aan. In het voorjaar van 2020 namen ze twee M2erlin melkrobots van Fullwood Packo in gebruik. “De robots zorgen voor veel arbeidsbesparing en –gemak,” zo geeft Herman de Munnik aan. De melkproductie van de 120 stuks melkvee is het afgelopen jaar gestegen naar 11.000 kg melk met 3,80 vet en 3,50 eiwit. Dat is toe te schrijven aan gemiddeld drie melkingen per dag, uitbreiding van de stal én gericht voeren in de robots.

 

Simpel en gericht voeren voor hoogste saldo

Familie de Munnik past weidegang toe gecombineerd met stalvoeren. Het  rantsoen bestaat verder uit hooi, mais, een halve ronde baal en een beetje soja. “Wij doen aan simpel voeren” lacht Herman. “We hebben zelfs geen voermengwagen. En als we voor iets kiezen dan blijven we daar ook bij. We wisselen niet snel.” In de robot wordt de Melk Eiwit Ferment gevoerd. Deze rustig verteerbare brok geeft stabiliteit in de pens en kan zonder problemen fors gevoerd worden naast vers gras. De verse koeien krijgen afhankelijk van hun melkgift ook Topstart brok. Deze hoogwaardige brok helpt bij een soepele start van de lactatie en ondersteunt de weerstand en vruchtbaarheid.  In totaliteit wordt tot wel 16 kg brok gevoerd. “De krachtvoergift wordt tijdig afgebouwd. Door het krachtvoer naar de melkgift te verdelen komt het krachtvoergebruik gunstig uit. Met de juiste robotinstellingen kun je dat perfect verdelen” aldus Dick.

Plannen voor de toekomst

“We streven naar makkelijk melken” zegt Dennis. “Dus geen problemen in de stal. Het liefst heb ik koeien die je bij wijze van spreken niet voorbij ziet komen en die opvallen omdat ze bovenaan staan bij de MPR”. Richting de toekomst hopen de broers een 3e robot in gebruik te nemen. “Met 200 melkkoeien heb je een mooi bedrijf voor twee man,” stelt Ronald.

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?